Manchester United mist de kans om op te schuiven in het klassement met de stadsderby in zicht. Augsburg en SPAL verzekeren zich bijna van het behoud. In Madrid is het opnieuw Benzema die zijn ploeg de punten bezorgt, en de degradatiestrijd in Frankrijk blijft spannend. We bespreken de sleutelspelers van het afgelopen voetbalweekend.

Premier League: Lucas Digne
Afhankelijk van hoe de Europese en Engelse prijzen worden verdeeld, maakt de zevende in de Premier League nog kans op Europees voetbal. Met Watford, Everton, Leicester City en Wolverhampton zijn nog vier clubs volledig in de running voor dat felbegeerde potentiële ticket. Tegen Manchester United wacht Everton een loodzware opdracht in hun queeste.

Met één punt achterstand op Watford, dat ook nog de FA Cup-finale speelt, kunnen The Toffees het zich niet veroorloven puntenverlies te lijden. Watford wint namelijk tegen degradant Huddersfield, dus moet het resultaat aan Merseyside ook winnend zijn. De opdracht voor de troepen van Marco Silva is duidelijk, winnen. Manchester United mag dan wel fantastisch zijn gestart onder Ole Gunnar Solskjaer, in de laatste zeven wedstrijden konden The Red Devils maar twee keer winnen. Toch blijven ze favoriet voor de verplaatsing naar Goodison Park.

Everton geniet van de underdog-rol, zeker thuis, dat bewezen ze de laatste weken ook tegen Chelsea en Arsenal. Ze nemen zondag dan ook een vliegende start, want na amper een kwartier brengt Richarlison zijn ploeg op voorsprong. Een verre inworp van Digne wordt verlengd door Calvert-Lewin, waarna de Braziliaan met een omhaal afwerkt. De eerste helft wordt volledig gedomineerd door Everton. Dankzij de hoge pressing van Digne en Coleman worden Martial en Rashford uit de match gehouden. Dankzij deze druk kan Everton vaak de tegenaanval opzoeken, waarmee Gylfi Sigurðsson de voorsprong kan verdubbelen na een half uur.

De tweede helft verloopt iets evenwichtiger, maar de grote kansen blijven voor de thuisploeg. Na tien minuten is Digne opnieuw betrokken, want een afvallende bal na een hoekschop komt bij hem terecht. De Fransman twijfelt niet, en trapt de bal in één tijd door een bos van benen in de linkeronderhoek. Manchester United komt zelf niet verder dan enkele wanhoopspogingen. Theo Walcott maakt de afstraffing compleet, 4-0 is het verdict. Vijf minuten voor affluiten moet de geblesseerde Digne het veld verlaten, maar hij ontvangt een groot applaus bij zijn wissel.

Everton doet een goede zaak, maar blijft achtervolgen op een punt van Watford. Manchester United daarentegen blijft achtervolgen op de top-4. Zij kunnen niet kapitaliseren op het verlies van Arsenal en Tottenham, en het gelijkspel van Chelsea.

Bundesliga: Jonathan Schmid
Dat Augsburg nog zal degraderen lijkt onwaarschijnlijk, maar mathematisch is nog niks beslist. Tegen Stuttgart komen ze in een rechtstreekse confrontatie met de eerste achtervolgende degradatiekandidaat. Zij staan zestiende met 21 punten, waardoor ze momenteel de degradatieplay-offs spelen tegen de derde uit Bundesliga 2. Met 28 punten kan Augsburg dus een cruciale stap zetten richting het behoud.

Augsburg oogt gemotiveerd en laat dat ook blijken. Stuttgart krijgt geen ademruimte, en krijg door hoge druk geen kans om de opbouw te verzorgen. Door het paniekvoetbal brengen ze zichzelf meermaals in de problemen. Ook komen ze telkens te laat in de duels, of zijn ze niet stevig genoeg. De thuisploeg duwt onmiddellijk het gaspedaal in. Na tien minuten combineert rechtsachter Schmid met zijn rechtsvoor Hahn. Na een knappe overlap levert hij een afgemeten voorzet naar de zone net voorbij het penaltypunt, waar Rani Khedira in één tijd rustig kan afwerken. Amper zeven minuten later levert diezelfde Schmid een hoekschop af in diezelfde zone. André Hahn staat moederziels alleen, en kan na een controle de bal goed leggen en afwerken. Rond het halfuur maakt Philipp Max het derde doelpunt, waarmee de ruststand ook vaststaat.

Na de rust verandert het spelbeeld niet, de thuisploeg blijft de bovenhand hebben. Die Schwaben blijven in hetzelfde bedje ziek. De ene pass na de andere mislukt, en achterin lijkt niemand zijn rechtstreekse tegenstrever die kunnen volgen. Om nog extra zout in de wond te strooien scoort Richter twee doelpunten, en kan Philipp Max ook een tweede doelpunt meepikken. De 6-0-uitslag is voor Die Fuggerstädter een enorme opsteker om het seizoen af te sluiten. Voor Stuttgart is het een enorme opdoffer. Zij blijven met 21 punten op die zestiende plaats. Ze moeten nog minstens zes punten goedmaken op Schalke 04 willen ze de degradatieplay-offs vermijden.

La Liga: Karim Benzema
Het vertrek van Cristiano Ronaldo vorige zomer lijkt voor iedereen bij de koninklijken een enorme aderlating, behalve voor Karim Benzema. Hij lijkt eindelijk verlost te zijn van een dienende rol die hij voor CR7 moest invullen. Los Merengues kennen een moeilijk seizoen. In La Liga moeten ze hun meerdere erkennen, en staan ze derde met 61 punten. Dat zijn er dertien minder dan Barcelona, en vier minder dan stadsgenoot Atletico. Tegen Athletic Bilbao, dat de hoop voor Europees voetbal nog niet heeft opgegeven, doen ze er alles aan om ten minste nog vice-kampioen te worden.

In een gesloten eerste 45 minuten zien we weinig kansen. Dat is een eufemisme, want we zien zelfs maar drie schoten. Real Madrid heeft er twee naast doel, en Bilbao één binnen het doelkader. De Basken komen vooral om niet te verliezen, dus sluiten ze alle deuren. Met fysiek voetbal wordt de thuisploeg compleet geneutraliseerd, maar dat kost ook al drie gele kaarten. Met een sterk tactisch plan houden ze de netten schoon, maar zelf scoren, of zelfs kansen ontwikkelen, lukt niet. Beide ploegen gaan scoreloos naar de kleedkamers.

Gaizka Garitano stuurt zijn ploeg terug op het veld met de intentie om aan te vallen, ze hebben namelijk punten nodig. Dat plan wordt enkel te vroeg en naïef uitgevoerd. Na zelf te hebben aangevallen bij de aftrap, lijden ze snel balverlies. Bij de tegenaanval van Los Blancos wordt laks verdedigd, en laat de uitploeg Karim Benzema helemaal alleen. Op aangeven van Marco Asensio kopt hij de bal krachtig binnen. De wedstrijd gaat evenwichtig heen en weer, maar een kwartier voor tijd is het opnieuw Real Madrid dat scoort. Iago Herrerin komt niet goed uit bij een hoekschop, waardoor wederom Benzema alleen komt te staan in de tweede zone. Hij kan in een leeg doel afwerken. De wedstrijd is al gespeeld, maar door slecht uitkomen van de doelman en klungelig uitverdedigen, lobt El Benz zijn derde doelpunt binnen.

Met de 3-0-overwinning blijft Real Madrid in het spoor van de buren in het Wanda Metropolitana. Dankzij Benzema’s hattrick staat de teller voor hem op 21 doelpunten in La Liga. Dankzij zijn doelpunten is hij verantwoordelijk voor 28 punten van de 64 die zijn ploeg heeft behaald tot nu toe.

Serie A: Andrea Petagna
Met 35 punten staat SPAL amper twee overwinningen voor Empoli, dat achttiende staat in Serie A. In de onderlinge confrontatie kunnen ze dus een grote kloof slaan. Bij winst staan ze negen punten voor Empoli, en zouden ze met vijf wedstrijden te gaan een veilige voorsprong hebben op de rode zone. Leonardo Semplici stuurt zijn ploeg met een duidelijk doel het veld in: drie punten meenemen naar Ferrara.

SPAL start aarzelend, en komt in de beginfase amper in het spel voor. De wedstrijd is twintig minuten bezig, en het kwaad is geschied. Francesco Caputo brengt de thuisploeg na een hoekschop op voorsprong. Het spelbeeld verandert niet. Empoli blijft de meeste kansen creëren, maar de uitploeg begint efficiënter met de bal om te gaan. Na een te late ingreep geeft Gli Azzurri een goedkope elfmeter weg, die Petagna verzilvert. Vlak voor rust kopt Floccari aan de eerste paal de voorzet van Lazzari krachtig binnen. I Biancazzurri lost amper vier schoten, maar weet toch met een voorsprong de rust in te gaan.

Empoli monopoliseert de bal na de rust, maar laat de uitploeg vaak counteren. Door onverzorgde passing en nonchalant verdedigen komt SPAL in de tweede helft tot tien schoten, waarvan er maar drie binnen het doelkader eindigen. Het moet dus efficiënt zijn, en dat is het ook. Na een snelle gelijkmaker van Traorè, brengt Petagna zijn ploeg terug op voorsprong op het uur. De thuisploeg voert de druk op, maar het is wederom de uitploeg die efficiënt omspringt met het balbezit. Via een tegenaanval vlak voor affluiten laat Petagna Antenucci één-op-één zijn verdediger opzoeken. Na een schijnbeweging naar zijn betere rechter trapt hij de bal van zo’n twintig meter perfect in de winkelhaak. De voorsprong wordt verdubbeld naar 2-4, en de eindstand staat vast.

SPAL staat dankzij de overwinning negen punten boven de degradatiezone. Ze kunnen de laatste vijf wedstrijden met een goed gevoel aanvatten, al zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Ligue 1: Brice Samba
De strijd tegen degradatie in Ligue 1 is nog lang niet gestreden. Guingamp (24 punten) is de rode lantaarn, voorgegaan door Caen (26 punten), Dijon (28 punten) speelt momenteel de degradatie play-offs en zowel Amiens als Monaco staan daar net voor met 32 punten. Er zijn nog vijftien punten te verdienen, dus kan die stand nog geschud worden. SM Caen krijgt de punten alleszins niet cadeau, want zaterdag ontmoeten ze in OGC Nice een sterke subtopper.

Zoals verwacht domineren Les Aiglons de het balbezit, en krijgen ze dus ook de meeste doelpogingen. Goede doelpogingen zijn het echter niet, want van de zeven schoten in de eerste helft vliegen er drie naast doel, en worden er drie geblokkeerd. Na een half uur geeft Caen toch een strafschop weg, iets wat ze absoluut kunnen missen. Rémi Walter staat achter de bal en kiest voor de linkerhoek. Hij trapt op slap en op halve hoogte. Samba kiest de juiste hoek en kan makkelijk pareren. Het laatste kwartier ziet weinig doelgevaar en de eerste helft eindigt in een brilscore.

Na de rust schakelt de thuisploeg nog een versnelling hoger, en komen ze tot betere kansen. Van de veertien schoten, moeten er zeven gestopt worden door Samba. Vier van die schoten zijn van gevaarlijk dichtbij in het strafschopgebied, die hij met goede reflexen kan wegwerken. Het grootste werk, de netten schoon houden, heeft hij quasi in zijn eentje geflikt. Voor Fabien Mercadal is het hopen dat zijn aanvallers aan de andere kant van het veld ook hun werk doen. Een kwartier voor tijd krijgt de uitploeg een corner. Tchokounte verlengt de voorzet aan de eerste paal, en Alexander Djiku komt aan de tweede paal ingelopen. Hij zet zijn ploeg op voorsprong, en helpt in de laatste vijftien minuten zijn ploeg om de voorsprong te behouden.

SM Caen wint de wedstrijd met het kleinste verschil, en neemt drie zuurverdiende punten meer naar huis. Met twee punten achterstand op Dijon, en zes punten op Amiens en Monaco, hopen ze nog om uit die degradatiezone te geraken.

Advertentie