De Champions League-winnaar van het seizoen 2018/19 is met Liverpool nog maar pas gekend, of de eerste vier ploegen openen dinsdag de campagne van het nieuwe Champions League-seizoen al. Met de kampioenen uit San Marino, Andorra, Kosovo en Gibraltar zijn het de dwergstaten die in een eerste voorronde zullen uitmaken wie doorstoot naar de eerste kwalificatieronde van de Champions League. Enkel Liechtenstein is niet vertegenwoordigd.

Tre Penne, Santa Coloma, Feronikeli en Lincoln Red Imps zijn de vier gelukkigen die de nieuwe Champions League-campagne van het seizoen 2019/20 op gang mogen trappen. Een halve finale en een finale, die telkens over één wedstrijd gespeeld worden, beslissen welke ploeg mag aantreden in de volgende en eerste kwalificatieronde van de Champions League. De verliezende finalist stroomt door naar de tweede kwalificatieronde van de Europa League 2019/20. Alle wedstrijden worden afgewerkt in het Fadil Vokrristadion in Kosovo.

Het zal weinig verrassend in de oren klinken dat het kwartet geen roemrijke Europese voetbalgeschiedenis heeft. De meest ‘ervaren’ ploeg op het Europese toneel is het Andorrese Santa Coloma. Het trad dusver 13 keer in Europa aan, waaronder 8 keer in de Champions League met in 2014 een plaats in de tweede kwalificatieronde als beste eindresultaat. De tegenstander in de halve finale is Tre Penne, de kampioen van San Marino. Met zes Europese-campagnes mocht het al een aantal keer proeven, zeg maar nippen, van Europees voetbal. Veder dan een eerste ronde kwam het nooit.

Het Kosovaarse Feronikeli maakt dit seizoen zijn debuut in Europa en neemt het als ‘thuisspelende ploeg’ op tegen Lincoln Red Imps uit Gibraltar. Lincoln mocht al vijf keer zijn kunnen tonen in Europa, waaronder vier keer in de Champions League. Twee keer behaalde het de tweede kwalificatieronde van de Champions League, met in 2016 de thuisoverwinning tegen het Schotse Celtic als ultiem hoogtepunt.

Liechtensteinse naam en faam

Met deze eerste voorronde van de Champions League, krijgen de dwergstaten hun kans om zich te tonen aan Europa. Enkel Liechtenstein ontbreekt in dit rijtje. Het bergachtige land heeft namelijk geen eigen voetbalcompetitie. Het telt wel zeven ploegen, maar die treden aan in de Zwitserse competitie. Met de Liechtensteinse beker is er wel een ticket te winnen voor de eerste kwalificatieronde van de Europa League.

Ondanks Liechtenstein geen eigen competitie heeft, heeft het met FC Vaduz wel een ploeg met ietwat naam en faam in Zwitserland. Vaduz is actief in de tweede klasse van Zwitserland en speelde al een aantal keer op het hoogste niveau in het land, een laatste keer in het seizoen 2016/17. Net als de afgelopen jaren won Vaduz de Liechtensteinse beker en bemachtigde het eveneens het bijhorende Europese ticket.

De halve finale van de voorronde tussen Tre Penne en Santa Coloma wordt dinsdag om 15.00 u afgewerkt, die tussen Feronikeli en Lincoln Red Imps om 20.45 u. De finale vindt vrijdag om 20.45 u plaats. De winnaar van het duel neemt het in de volgende ronde van de Champions League op tegen The New Saints, de kampioen uit Wales.