Zondag staat de finale van het Wereldkampioenschap Vrouwenvoetbal op het programma. In Lyon ontmoeten de teams van de Verenigde Staten en Nederland elkaar in een duel waarvan de uitslag al van tevoren vast staat. Althans, als we de voetbalkenners, de bookmakers en niet in het minst de Amerikaanse dames zelf moeten geloven: Team USA deze finale met twee vingers in de neus winnen.

Het zal best kloppen als men zegt dat de Amerikaanse dames een overtuigender parcours hebben afgelegd dan de dames van Oranje en dat het spel van de Amerikanen van een veel hoger niveau is. Toch zijn er een aantal goede redenen te bedenken waarom juist de Oranje Leeuwinnen de wereldtitel binnen zouden moeten slepen.

1. Vanwege het finaletrauma

Zondag is het 7 juli 2019. Exact vijfenveertig jaar geleden, op 7 juli 1974 dus, stond voor het eerst in de historie een Nederlands voetbalteam in een finale op een internationaal eindtoernooi. Het Oranje van Johan Cruijff, Johan Neeskens, Willem van Hanegem en co. verloor toen – volgens de overlevering geheel tegen de verhouding in – de WK-finale van gastland Duitsland. Een trauma dat gevoed werd door de naweeën van de Tweede Wereldoorlog was geboren en dreunt zelfs tot de dag van vandaag nog steeds na. Sindsdien heeft het Nederlandse voetbal namelijk een patent op tweede plaatsen op grote toernooien. Bij de mannen dan, want de dames zijn tot nu toe ongeslagen als het gaat om zulke finales.

Er zit natuurlijk heel wat symboliek in. Het getal 45, Duitsers en Amerikanen…. In 1945 won Nederland ook. Toen van de Duitsers, maar wel met hulp van de Amerikanen. De cirkel zou toch echt rond zijn als Nederland zondag weer zou winnen, en wéér met hulp van Amerika. Dat een Amerikaanse speelster de bal in eigen doel schiet en dat dat later de winnende treffer blijkt te zijn…

2. Voor Megan Rapinoe

Megan Rapinoe is de aanvoerster van het women’s soccerteam van de Verenigde Staten en samen met Alex Morgan de absolute vedette. Ze is een activiste in hart en nieren, steekt haar eigen mening niet onder stoelen of banken en is bovendien één van de weinigen in de voetbalsport die openlijk uitkomt voor het feit dat zij valt op iemand van het eigen geslacht.

Haar uitspraak dat ze niet naar “the fucking White House” zal gaan wanneer zij de wereldtitel wint, deed nogal wat stof opwaaien. Rapinoe kreeg zelfs een persoonlijke reactie op haar uitspraak van Twitter-president Donald Trump.

Je zou er toch niet aan moeten denken dat ze bij winst alsnog verplicht wordt te gaan en daarmee het risico loopt dat Trump haar bij “the pussy grabs”. Of stel je eens voor dat zij op haar beurt aan Trump zou vragen hoe het kan dat de gelaatskleur van “dear Mister President” precies dezelfde kleur heeft als het tenue van de tegenstander in de WK-finale…..Een nieuwe politieke rel zou zijn geboren en dat moeten we niet willen.

3. Voor het Oranje Legioen

Tot slot is er een grote groep mensen die pas écht nood heeft aan een wereldtitel: het Legioen. U weet wel, die luidruchtige in het oranje uitgedoste meute die de Franse straten deze dagen overspoelt. Wat hebben ze jarenlang moeten lijden, toen het mannenteam van Oranje in een gigantische dip zat. Twee maal achter elkaar geen eindtoernooi. De Oranje-wuppies, de brulshirts en de wortelpruiken bleven noodgedwongen in de kist op zolder. Het scheelde niet veel of men was en masse in een identiteitscrisis beland.

Maar gelukkig waren daar de Oranje Leeuwinnen. Precies op het juiste moment op de juiste plaats. In eigen land wonnen de dames in 2017 het Europese goud. “Die vrouwen weten tenminste wat voetballen is”! Het legioen verklaarde openlijk de liefde aan het andere, sterke geslacht. Daar waar voorheen een man en een halve paardenkop de thuiswedstrijden van Oranjedames bezocht, puilen sindsdien de stadions uit.

Toen het mannenteam een aantal weken geleden de finale van de Nations League bereikte, haalde het volk van Oranje nog net niet de schouders op. Je merkte er niets van in het land. Hoe anders is het nu bij de dames. Reclamespotjes op radio en televisie, allerlei Leeuwinnenprullaria in de winkels, een Leeuwinnenlied…. Het volk reageerde aanvankelijk nog wat afwachtend, maar de laatste paar dagen steken ze plots hier en daar weer de kop op: de oranje versierde gevels en straten. Het heeft even geduurd, maar het legioen weet het inmiddels zeker: de Leeuwinnen worden wereldkampioen!

Nederlandse arrogantie zegt u? Dikke nekkengedrag? Daar heeft u best wel een punt. Toch is ook dat dit keer geen reden om Oranje de titel niet te gunnen, want als er één volk ter wereld is, dat een nóg grotere mond heeft dan de Nederlanders, dan zijn het wel de Amerikanen.

 

 

Advertentie