Maakt Cercle zijn stevige ambitie waar en voetbalt het zich dit seizoen naar een stek in de linkerkolom? Gaat nieuwbakken coach Fabien Mercadal op zoek naar een type-elftal of is hij net als zijn voorganger stapelgek van roteren? Zullen de Monaco-youngsters een grotere meerwaarde zijn voor groen-zwart dan vorig seizoen?

Aan het begin van een nieuw voetbalseizoen zit zowat elke supporter met een zondvloed aan muizenissen in de kop. En dat is al zeker het geval als de kern grondig door elkaar is geschud, met een nieuwe coach on top. Bij Cercle Brugge hebben ze zich op dat vlak in ieder geval eens goed laten gaan. Sterker nog, ze krijgen er niet genoeg van.

De Brugse vereniging verwelkomde tot op vandaag 12 nagelnieuwe gezichten. Vragen als “wie is die speler daar links vanachter?”, of “wie is die nummer 19 en van waar komt ie?” zullen zaterdag omstreeks 18u00 dan ook kwistig in het rond vliegen in het Jan Breydelstadion. Omdat het de enige vragen zijn die we voorlopig kunnen beantwoorden en omdat een voorbereid supporter er twee waard is – bij Cercle kunnen we elke extra fan immers gebruiken – vind je de nieuwe namen hieronder nog eens netjes opgelijst.

DE DOELMANNEN

Loïc Badiashile (21 jaar, Fransman, gehuurd van AS Monaco)
Rugnummer: 40
Kwam bij AS Monaco weinig aan spelen toe, maar schreef wel al een wedstrijd in de Champions League op zijn palmares (1-1 tegen Club Brugge). Moet de opvolger van Paul Nardi worden. Stond tijdens de laatste oefenmatchen telkens in de basis en begint het seizoen dan ook als titularis. Broer Benoît Badiashile, centrale verdediger, was afgelopen seizoen één van de schaarse lichtpuntjes bij AS Monaco.

Guillaume Hubert (25 jaar, Belg, gehuurd van Club Brugge)
Rugnummer: 1
Doelman op overschot bij de buren. Was de afgelopen seizoenen geen titularis bij Club of Standard en lijkt dit ook bij Cercle niet te worden. Werd gehuurd ter vervanging van Miguel Van Damme, die begin juni een nieuwe mokerslag te verwerken kreeg. Met z’n 1,98 meter is Hubert veruit de grootste speler van de A-kern. Heeft naast de Belgische ook de Franse nationaliteit.

Merveille Goblet (24 jaar, Belg, transfervrij)
Rugnummer: 25
Jeugdproduct van FC Brussels en Standard. Verzamelde in de Jupiler Pro League 41 basisplaatsen onder de lat bij Waasland-Beveren. De gewezen jeugdinternational (tot de U19) zat het afgelopen seizoen zonder ploeg. Was het eerste officiële nieuwe gezicht bij Cercle en tekende voor 2 seizoenen met een optie op een seizoen extra. Wordt in principe de derde keeper.

DE VERDEDIGERS

Julien Serrano (21 jaar, Fransman, gehuurd van AS Monaco)
Rugnummer: 3
Jeugdproduct van AS Monaco. De jonge linksachter mocht de hoofdmacht van Monaco de afgelopen twee seizoenen enkele keren depanneren, met wisselend succes. Hij kon geen basisplaats veroveren en moet nu bij Cercle de vorig seizoen gehuurde Monegask Yoann Etienne doen vergeten.

Giulian Biancone (19 jaar, Fransman, gehuurd van As Monaco)
Rugnummer: 41
Kwam afgelopen seizoen 5 keer in actie voor Monaco. Scoorde de enige goal in de achtste finale van de Coupe de la Ligue tegen Lorient na een droge knal met de linkervoet. Strandde afgelopen woensdag met Frankrijk in de halve finale van het EK voor U19. Arriveerde pas donderdagavond in Brugge waardoor hij geen deel uitmaakt van de wedstrijdselectie van de eerste speeldag.

Kouadio-Yves Dabila (22 jaar, Ivoriaan, gehuurd van LOSC Lille)
Rugnummer: 22
Verzamelde de afgelopen twee seizoenen 18 basisplaatsen en een handvol invalbeurten bij Lille. Zijn uitleenbeurt doet de wenkbrauwen fronsen van enkele Rijselse fans die hem liever zagen blijven. Zal waarschijnlijk de strijd aangaan met Ueda voor een stekje naast Taravel centraal in de defensie. Verzamelde vier selecties voor de nationale ploeg van Ivoorkust, maar kwam nog niet aan spelen toe.

DE MIDDENVELDERS

Stef Peeters (27 jaar, Belg, overgenomen van SM Caen)
Rugnummer: 8
Was een van de uitblinkers bij Sint-Truiden in het seizoen 2016-2017. Versierde een transfer naar SM Caen waar hij na een degelijk eerste seizoen naar het achterplan verdween onder coach… Fabien Mercadal. Speelde afgelopen seizoen na de winterstop op huurbasis bij Zulte Waregem. Werd er meteen basisspeler. De fans van SM Caen mijmeren na over zijn gouden linkervoet. Tekende een contract voor 4 seizoenen, met een optie op een seizoen extra.

Rominigue Kouamé (22 jaar, Malinees, gehuurd van LOSC Lille met aankoopoptie)
Rugnummer: 19
Werd het afgelopen seizoen verhuurd aan Paris FC, dat lange tijd in de running was voor promotie naar Ligue 1. Kouamé maakte indruk met zijn passing en spelinzicht. Hij trok deze lijn gretig door in de oefenwedstrijden van groen-zwart. Lijkt een zekerheid te worden op het middenveld.

Stephane Omeonga (23 jaar, Belg, gehuurd van Genoa CFC met aankoopoptie)
Rugnummer: 21
Jeugdproduct van Anderlecht en belofte-international. Schopte het na zijn verhuis naar Avellino (Serie B) in 2016-2017 meteen tot basisspeler. Versierde zo een transfer naar Genoa CFC (Serie A), dat hem begin dit jaar uitleende aan Hibernian FC (Premier League). Voetbalde zich er in de harten van de Schotse fans. Speelt een aardig stukje piano.

DE AANVALLERS

Idriss Saadi (27 jaar, Algerijn, gehuurd van RC Strasbourg Alsace)
Rugnummer: 9
Liet zich in 2014 opmerken bij Clermont Foot (Ligue 2). Cardiff City plukte hem weg en verhuurde hem meteen aan KV Kortrijk. Was daar in het seizoen 2016-2017 goed voor 16 goals en 2 assists. RC Strasbourg telde daarop anderhalf miljoen neer voor de spits. In zijn eerste seizoen lukte Saadi nog 4 goals voor zijn nieuwe werkgever, maar in 2018-2019 kwam hij niet in beeld door ziekte (hepatitis) en een vervelende knieblessure.

Aboubakary Kanté (24 jaar, Fransman, overgenomen van AS Béziers)
Rugnummer: 11
Linksbuiten met roots in Gambia. Ontpopte zich in de tweede helft van het seizoen 2017-2018 tot een belangrijke pion bij AS Béziers, met de promotie naar de Ligue 2 als resultaat. Trok de goede prestaties door in het afgelopen seizoen (10 doelpunten, 2 assists). Kwam weinig aan spelen toe in de voorbereiding van Cercle. Tekende een contract voor 3 seizoenen.

Jordi Mboula (20 jaar, Spanjaard, gehuurd van AS Monaco)
Rugnummer: 17
Jeugdproduct van Barcelona. De vinnige flankaanvaller met roots in Congo en Frankrijk kreeg er de bijnaam ‘Titi’, naar de gelijkenis met Thierry Henry. Werd ook beschouwd als mogelijke opvolger van Messi tot AS Monaco de youngster plots binnenrijfde voor 3 miljoen euro. Kon zich in Frankrijk nog niet doorzetten en kreeg afgelopen seizoen ook af te rekenen met een hardnekkige hamstringblessure. Moet zijn doorbraak nu forceren in Brugge.

In de marge huurde Cercle Adrien Bongiovanni een extra seizoen van AS Monaco en werd Kylian Hazard definitief overgenomen van Chelsea (4 seizoenen). Jérémy Taraval, Miguel Van Damme, Robbe Decostere en Olivier Deman tekenden een nieuwe overeenkomst. Tibo Somers tekende zijn eerste (semi-)profcontract. Aldom Deuro vond halfweg vorig seizoen reeds de weg naar Brugge, maar toonde zich pas in de afgelopen voorbereiding aan het gecharmeerde Cercle-publiek.

Nog dit: volgens sportief directeur François Vitali zal Cercle in de komende weken nog in elke linie een versterking voorstellen.