Sebastiaan Bornauw neemt na één seizoen in het eerste elftal van Anderlecht al afscheid van de recordkampioen. De 20-jarige verdediger ondertekende een contract voor vijf seizoenen bij FC Köln, de kampioen van vorig seizoen in de 2.Bundesliga. Anderlecht vangt zeven miljoen euro voor zijn jeugdproduct, dat de negende Belg in de Bundesliga wordt.

Het plan van Anderlecht om resoluut voor de jeugd te gaan heeft vruchten afgeworpen. Met amper 29 profwedstrijden in de benen casht paars-wit zeven miljoen euro voor Bornauw, die ondanks een verdienstelijk debuutseizoen niet echt in de plannen van Vincent Kompany leek te passen. Met Köln deed zich een mooie opportuniteit voor: in de Bundesliga kan de belofte-international de stappen zetten die hij in een zwalpend Anderlecht niet altijd kon zetten. Anderlecht daarentegen casht zeven miljoen euro – hetzelfde bedrag dat het onlangs neertelde voor aanvaller Kemar Roofe – en kan nu andere jeugdproducten in het systeem-Kompany inpassen.

Met deze transfer neemt de jonge carrière van Bornauw een nieuwe flitsende wending. Amper een jaar geleden kwam hij, weliswaar na een sterke voorbereiding, quasi geruisloos boven water in het eerste elftal. Bij de jeugd werd hij nooit aanzien als het allergrootste talent, maar na een goede lichamelijke ontwikkeling kreeg hij zijn kans van Hein Vanhaezebrouck. KV Oostende toonde in het begin van het seizoen interesse om de Wemmelnaar te huren – trainer Gert Verheyen kende hem nog van bij de nationale jeugdploegen –, maar Bornauw besloot zijn kans bij Anderlecht te wagen.

Het jeugdproduct maakte meteen indruk met zijn goede inspeelpass en zijn rust aan de bal. In het rampseizoen van Anderlecht kende ook Bornauw zijn ups en downs, al legde hij in zijn maidenseizoen wel al geregeld de durf aan de dag waar het miljoenenaankoop Bubacarr Sanneh aan ontbeerde. Een ervaren positiegenoot aan zijn zijde, zoals Vincent Kompany destijds in zijn debuutseizoen Hannu Tihinen naast zich had, had Bornauws ontwikkelingen ongetwijfeld gestimuleerd. Bornauw had nu zélf voor Kompany als mentor kunnen kiezen, maar de centrale verdediger koos ervoor om zijn carrière verder te zetten in Duitsland. Aan Köln nu om komend seizoen verder aan zijn ontwikkelingen te sleutelen.