Het moge duidelijk zijn dat het water aan de lippen van onze amateurclubs staat. In samenwerking met DFVF wordt er daarom ook een prestigieus project opgericht met de naam ‘Amateurvoetbal Vlaanderen’, dat een online platform op Facebook biedt voor alle updates, columns en facts uit ons amateurvoetbal. Dit project tracht voetballiefhebbers dichter bij de amateurliga’s te brengen opdat onze lagere divisies een boost krijgen. Want de neutrale toeschouwer zal het moeten toegeven… wat is er mooier dan een amateurclub die kan verrassen in bekertoernooien of zich een weg probeert de banen naar hogere reeksen in het voetbal?
Wat zegt u? Amateurvoetbal?
Van welke club bent u fan, mijnheer? De meest gebruikelijke antwoorden luiden als volgt: ‘Anderlecht’, ‘Club Brugge’, ‘Standard’, ‘Antwerp’… Zelden zal je een antwoord als ‘Tienen’, ‘Dessel’ of ‘City Pirates’ te horen krijgen, helaas… Het amateurvoetbal in Vlaanderen staat op de helling. “Het is 5 voor 12!”, om het met de woorden van Michel Pradolini, voorzitter van de Merksemse City Pirates, te zeggen! Cafetaria’s vergrijzen en stromen leeg, toeschouwersaantallen krimpen in, clubs uit de lagere reeksen verdwijnen als sneeuw voor de zon…
Verdoken essentie van het voetbal
Desalniettemin valt het enorm aan te bevelen om eens een kijkje te nemen bij uw lokale voetbalclub. Elke voetballiefhebber zal er de schoonheid van het voetbal in (her)ontdekken. Het pure van deze sport ligt immers verscholen in niet-gecommercialiseerde, lagere regionen. Neemt u maar eens een kijkje bij voetbalclubs Racing Mechelen, Eendracht Aalst of Zwarte Leeuw. Hun kleine maar prachtige stadions ademen nostalgie. De tijd is er werkelijk blijven stilstaan. Op het veld zal je rauw ‘amateur’voetbal kunnen aanschouwen. Doch betekent dat niet dat de beleving hier veel minder is. Brutalere gezangen van enkele fanatieke supporters op duistere, kille tribunes kunnen heerlijk weergalmen doorheen het erfgoed dat deze stadions aan het worden zijn. Mist van een kleine rookbom walmt voorbij de sportveldverlichting. Wellicht is deze rookbom afkomstig van één gekke supporter, reeds geweerd uit het profvoetbal met ettelijke stadionverboden die hem al dan niet uit willekeur zijn toebedeeld. Voorts komen ook groundhoppers uit onze buurlanden op kille en donkere winteravonden de sfeer op en rond het veld opsnuiven bij zo’n amateurwedstrijd.
Atmosphere? Yes!
Sfeer is er immers zeker bij een aantal amateurclubs. Ga maar eens naar het geplaagde Racing Mechelen, het één jaar oude Lyra-Lierse of het tot nu toe onbekende Witgoor. Hier kan je voetbalfans achter de tribunes vinden die zich gepassioneerd laten gaan voor hun club. Ze gebruiken daarvoor alle middelen, waaronder ook grote spandoeken of pyrotechnisch materiaal. Dan hebben we het nog niet gehad over de talloze derby’s die op amateurniveau gespeeld worden. Elke derby heeft een eigen karakter, elke derby heeft een eigen beleving. U had er bij moeten zijn vorig seizoen: RC Mechelen vs. Lyra-Lierse! Deze match op het derde amateurniveau speelde zich niet op maar naast het veld af, in de meest positieve zin van het woord.
Oorzaak: ‘Profvoetbal in het Lotto-park’
Al deze pure voetbalpassie geschiedt zonder ridicule investeringen of commercialiseringen van zogenaamde topmanagers. Dat het profvoetbal daarentegen steeds meer gecommercialiseerd wordt staat buiten kijf. Anderlecht’s nieuwe ‘Lotto Park’ is het meest recente en mooiste schoolvoorbeeld van commercialisering, dat de grote Mijnheer Constant Vandestock voorgoed uit het geheugen lijkt te zullen gaan wissen. Ook de TV-gelden nemen een steeds belangrijkere plaats in binnen het profvoetbal, om nog maar te zwijgen van het feit dat vele matchen op het hoogste niveau op hetzelfde ogenblik worden gespeeld als de amateurwedstrijden (met schrijnende supportersaantallen bij deze laatste tot gevolg). De Rode Duivels en de Jupiler Pro League zijn tenslotte hotspots van grote investeringen, vaak met een buitenlands karakter. Er wordt geld in statusclubs gepompt om er het tiendubbele uit te krijgen.
Gevolg: verstikking
De amateurclubs worden echter vergeten! Ook de voetbalbond stimuleert deze trend door recente competitiehervormingen, waarbij de kloof tussen amateur- en profvoetbal steeds moeilijker te overbruggen valt. Al het voorafgaande zijn oorzaken van de verstikking van ons amateurvoetbal, dat anno 2019 naar adem hapt.
Voetbal van’t volk!
Echter, ook in het profvoetbal loopt er heel wat mank. De commercialisering van traditieclubs doet de afstand met de supporter groter worden. Neem nu bijvoorbeeld voetbalclub STVV. Daar waar Stayen vroeger een voetbalgekke hel was, liep het stadion van de Limburgse voetbalclub afgelopen seizoen amper halfvol ondanks de mooie resultaten van de Kanaries. Dan rijst uiteraard de vraag wat het aandeel van de buitenlandse investeerders in deze voetbalclub is geweest… Voetbal is in Sint-Truiden en op vele andere plaatsen niet meer ‘van het volk’. De oplossing voor de misnoegde profclubsupporter lijkt simpel: amateurvoetbal!
Laat ons een voorbeeld nemen aan Engeland, waar er in de ‘League Two’ (d.i. het vierde voetbalniveau in Engeland) afgelopen seizoen gemiddeld 4.467 supporters per wedstrijd aanwezig waren. Dit is een cijfer dat de Belgische ‘Proximus League’ afgelopen seizoen (d.i. het tweede voetbalniveau in België) nog niet heeft gehaald met zijn gemiddelde van 4.146 toeschouwers per wedstrijd.
Volg de Facebookpagina ‘Amateurvoetbal Vlaanderen’ als u op de hoogte wil blijven van het meest relevante voetbalnieuws uit onze amateurliga’s. Support your locals!