De Brusselse amateurclub FC Saint-Michel heeft vanmiddag op haar Facebookpagina het overlijden van René Taelman bekendgemaakt. De 73-jarige Taelman was als in Eerste klasse actief als hoofdtrainer bij RFC Seraing en Cercle Brugge, maar maakte vooral naam in het buitenland. Hij nam in 2000 deel aan de Afrika Cup met Burkina Faso.

Taelman begon zijn carrière als sportjournalist. De Brusselaar stapte later over naar het trainersvak: hij begon bij de jeugd van US Auderghem en werd in 1977 trainer van het eerste elftal van FC Saint-Michel. Ex-Rode Duivel Georges Heylens stelde hem vervolgens aan als zijn assistent bij Eendracht Aalst en RFC Seraing. Nadat Heylens in 1984 afscheid nam van Rocourt, werd Taelman hoofdtrainer. In zijn eerste seizoen als hoofdtrainer haalde hij met Seraing de halve finale van de Beker van België.

Op een kort avontuur bij Cercle Brugge in 1987 na, zou Taelman later vooral naam maken in het buitenland. Met Olympique Casablanca won hij in 1990 de Arabische Beker der Bekerwinnaars en met Al Olympic Zaouia werd hij in 2004 landskampioen van Libië. Taelman werkte onder andere ook nog in Congo, Ivoorkust, Koeweit, Bahrein, Guinee, Egypte en Algerije. Hij was ook bondscoach van Burkina Faso (1999-2000) en Benin (2001-2003). Met Burkina Faso nam hij in 2000 deel aan de Afrika Cup: met toenmalig Charleroi-spelers Mahamadou Kéré en Alassane Ouédraogo pakte hij 1 op 9 in een groep met Egypte, Senegal en Zambia. In zijn Burkinese periode ontdekte hij ook Moumouni Dagano, die even later via Paul Courant bij Germinal Beerschot zou belanden en later kampioen werd met RC Genk.