In de playoffs van de Europa League staat donderdag 22 augustus de ontmoeting tussen AZ Alkmaar en Antwerp op het programma. Een heuse Holland-België, maar dan op clubniveau. Het is zeker niet de eerste maal dat een Belgische club een noorderbuur treft in een Europees toernooi. Maar liefst zestig keer eerder rolde een Derby der Lage Landen in clubverband uit de Europese kokers. DFVF maakte de balans op.

Een balans die licht over helt naar de Nederlandse kant. Van de zestig ontmoetingen tussen clubs uit de twee buurlanden werden er namelijk zevenentwintig gewonnen door een Nederlandse ploeg. Twaalf keer eindigde de wedstrijd onbeslist en eenentwintig matchen werden gewonnen door de Belgen.

Anderlecht speelde in de Europacup het vaakst tegen een Nederlandse tegenstander: veertien keer. De Brusselaars wonnen acht keer, speelden twee keer gelijk en dolven vier keer het onderspit. Standard is een goede tweede: het speelde tien duels tegen een Nederlandse opponent.

De benaming “goede tweede” geldt dan wel slechts in spreekwoordelijke zin, want de Luikenaars wisten van deze tien matchen er maar één te winnen. Vier keer werd het gelijkspel en vijf keer trok de tegenpartij aan het langste eind. Nummer drie op de ranglijst met meeste wedstrijden tegen een Nederlandse tegenstander is AA Gent. De statistieken van de Buffalo’s laten eveneens te wensen over: één zege, twee remises en vijf nederlagen.

FC Luik is de enige Belgische club die in een Europees toernooi nog nooit verloor van een Nederlandse opponent. In het seizoen 1964/1965 won Matricule 4 in de toenmalige Europa Cup III zijn beide wedstrijden tegen het Utrechtse DOS: zowel uit en thuis werd 2-0. Beerschot (seizoen 1968/1969 tegen DWS: 1-1 en 2-1) en SK Beveren (seizoen 2004/2005, 1-0) wonnen daarentegen nog nooit een Europacupduel van een noorderbuur.

Antwerp speelde in Europees verband slechts één maal tegen een Nederlandse tegenstander. Eind 1974 moest The Great Old het opnemen tegen het Grote Ajax, dat in 1971, 1972 en 1973 nog de Europa Cup I – de huidige Champions League – gewonnen had. Ajax won de heenwedstrijd in eigen huis met het kleinst mogelijke verschil (1-0). In de Hel van Deurne kwam Antwerp, met Guy Thys als trainer op de bank, in de return slechts één doelpunt te kort om de Amsterdammers uit het toernooi te knikkeren. RAFC won weliswaar met 2-1, maar op basis van dat ene “uit” gescoorde doelpunt kwalificeerde Ajax zich voor de volgende ronde.

Voor AZ wordt het treffen met Antwerp de zevende (en achtste) ontmoeting met een Belgische opponent. De Alkmaarders speelden in het seizoen 2010/2011 tegen Anderlecht in de Europa Cup III en wonnen twee keer met 1-0. Daarvóór won AZ in het seizoen 1980/1981 van Lokeren met 2-0. In de terugmatch op Daknam leden de Kaaskoppen de enige nederlaag tegen een zuiderbuur: 1-0.

Ondanks de goede statistieken zal AZ allerminst met een gerust gevoel naar de ontmoeting  met Antwerp toeleven. Het duel van donderdagavond betekent namelijk een weerzien met de man die de club uit de Kaasstad in 2009 een tot nu toe onovertroffen Champions League-trauma bezorgde: Sinan Bolat…..

Bolat, toen nog goalie bij de Rouches, speelde tien jaar geleden op een koude decemberavond met Standard op Sclessin een zo goed als verloren match tegen AZ. De inzet was nochtans hoog: de derde plaats in de poule, die recht gaf op een nawinters vervolg in de Europa League. AZ controleerde de wedstrijd en toen Jeremain Lens een voorzet van Pocognoli in het Luikse doel werkte, leek er helemaal geen vuiltje meer aan de lucht. Totdat de blessuretijd was aangebroken. Standard kreeg in de vijfennegentigste  minuut nog een vrije trap. Benjamin Nicaise mikte de bal precies op het hoofd van de mee naar voren getrokken Sinan Bolat, die de bal snoeihard achter collega-keeper Sergio Romero tegen de touwen werkte. Sclessin explodeerde en de spelers van AZ lagen als groggy geslagen boksers tegen de grasmat.