In PL-Speler van de Week wordt na ieder voetbalweekend de beste prestatie van de Premier League besproken. Nadat Paul Pogba vorige week de spits mocht afbijten, zijn we nu aan de tweede week beland. De DFVF-redactie koos voor Teemu Pukki van Norwich City.

In 2011 kwam de Finse spits als 21-jarig talent aan bij Schalke 04, maar daar kon hij nooit doorbreken. Na passages bij Celtic en Brondby IF vond hij pas stabiliteit toen hij in 2018 in Norwich arriveerde. Zo blijkt maar weer dat getalenteerde voetballers, mits stabiliteit, vertrouwen en hard werken, er altijd wel geraken. Vorig seizoen werd hij namelijk topschutter in de Championship met 29 doelpunten en 9 assists.

Norwich-trainer Daniel Farke is niet enkel bevriend met Jürgen Klopp, zijn speelstijl is ook geïnspireerd door de Liverpool-coach. The Canaries wonnen de tweede Engelse divisie met aanvallend voetbal en hoge druk, die stijl wil Farke niet verloochenen. Door Britse analisten en de publieke opinie werd dit op voorhand als naïef afgeschreven.

In de openingswedstrijd werd Norwich onmiddellijk weggespeeld en stond het aan de rust al 4-0 achter. Wanneer Liverpool terugzakte en minder agressief speelde – blijkbaar moesten ze op woensdag nog een wedstrijdje in Istanbul afwerken – toonde de uitploeg waartoe het in staat is in balbezit tegen teams die dergelijke speelstijl hanteren. In de tweede helft creëerden ze een resem kansen en scoorde Pukki zelfs. Een moraalboost in aanloop naar de wedstrijd tegen Newcastle.

Voor eigen publiek wilde de ploeg tonen waartoe ze in staat zijn. In de eerste helft domineert Norwich de bal met 68% balbezit, maar het creëert ook goede kansen. Van hun zeven doelkansen belanden er vier binnen het doelkader. Eén van die vier was Pukki’s openingsdoelpunt na een half uur spelen. Hij volleyt de afvallende bal na een voorzet krachtig binnen. Verder dan enkele pogingen uit goede hoop komt Newcastle niet.

In de tweede helft hanteert de thuisploeg een iets meer directe stijl, waardoor het balbezit daalt tot 56%. Met acht schoten, waarvan ook vier op doel, doen ze net iets beter dan de eerste helft. Ze zijn ook efficiënter, want na amper een kwartier na de rust verdubbelt de Fin de voorsprong. Na uitgeweken te zijn naar links, maakt hij gebruik van de verworven ruimte en werkt hij van zo’n 16 meter proper af in de onderhoek.

Een kwartier voor het einde staat hij weer moederziel alleen rechts rond het strafschopgebied. Nadat een counter initieel wordt tegengehouden, staat hij klaar om de bal op te pikken en alleen voor de doelman af te werken. Hattrick voltooid door een blijk van positionele intelligentie en goede afwerking met beide voeten. In de laatste minuut kan Shelvey nog een eerredder scoren, maar het is te laat. De eerste drie punten zijn binnen voor een indrukwekkend en charmant Norwich.

Eervolle vermelding: Met twee assists was landgenoot Kevin De Bruyne opnieuw belangrijk voor The Citizens. Hij zag die assists spijtig genoeg uitgewist door twee doelpunten uit twee doelkansen van Spurs.