In de Belgische pers viel dinsdag een verrassing van formaat te lezen: KSV Roeselare werd door de Ondernemingsbank van West-Vlaanderen failliet verklaard. Oorzaak is een onbetaalde factuur van 28.283,07 euro voor cateringkosten bij een plaatselijke brasserie. De West-Vlaamse club zou de factuur inmiddels betaald hebben, maar daarmee zijn de problemen nog niet van de baan: zolang het faillissement niet is ingetrokken, mag de club geen activiteiten uitvoeren. Dus ook niet zondag aantreden tegen Virton.

Twintig jaar na het samengaan van KSK en KFC Roeselare beleeft fusieclub KSV Roeselare een annus horribilis. Nadat het voor het tweede seizoen op rij play-downs moest spelen in 1B draaide Dai Xiu Li Hawken, de Chinese clubeigenares, de geldkraan dicht. Pas in juni kregen de spelers hun achterstallig loon. De club leek deze zomer op weg om overgenomen te worden door een Braziliaanse investeringsgroep waarbij ook ex-Frans international Mickaël Silvestre betrokken is, maar de zaak viel uiteindelijk in het water.

Alle liquiditeitsproblemen zijn met het nieuwe bestuur opgelost, maar die ene factuur bij restauranthouder Miguel Hemelaere bleef liggen. “Op 10 december heb ik een eerste keer een aangetekende brief gestuurd naar de club. Omdat er geen antwoord kwam, heb ik dat nog een aantal keer gedaan. Toen ook hierop geen reactie kwam, heb ik een advocaat in de arm genomen. Maar een faillissement heb ik nooit gewild, ik ben al jaren supporter van de club. Ik wil als kleine zelfstandige gewoon mijn geld”, reageerde Hemelaere in de pers.

“Niet als werknemers”

Roeselare bevestigt dat het de factuur inmiddels betaald heeft, maar daarmee is de kous niet af. “Een club die failliet werd verklaard, kan geen overschrijvingen meer doen. Alles moet nu via de curator gebeuren”, legt advocaat Tom Noyez uit. Zolang de zaak niet in orde is, mogen zowel de jeugdploegen als de eerste ploeg geen officiële activiteiten verrichten. Dat de spelers van de A-kern woensdag trainden was volgens curator Yves François dan ook “in hun vrije tijd, maar zeker niet als werknemers”.

Wat deze zaak voor de toekomst van stamnummer 134 betekent, is voorlopig onduidelijk. Roeselare benadrukt dat het geen verdere cashflowproblemen heeft, maar mogelijk krijgt deze serieuze vorm van administratieve nalatigheid nog een stevig staartje.  Vast staat wel al dat een mogelijke forfaitnederlaag van Roeselare tegen Virton komend weekend – en zeker een eventuele schrapping in het lopende seizoen – voor heel wat chaos zal zorgen in 1B.

Advertentie