In de Portugese Primeira Liga is het bescheiden FC Famalicão prima aan de competitie begonnen. De promovendus verloor nog niet en laat als fiere leider in Portugal kleppers als Benfica, FC Porto en Sporting Lissabon achter zich in de stand.

Dat het nederige FC Famalicão na vijf speeldagen zonder nederlaag aan de leiding zou staan in Portugal, had niemand allicht verwacht. Met 13 op 15 doet geen enkele ploeg in de Portugese hoogste klasse beter dan de promovendus. Santa Clara, Rio Ave, Desportivo Aves en Paços Ferreira legden de Famalicenses reeds over de knie. Tegen Vitória Guimarães werd er gelijk gespeeld.

Elf seizoenen geleden speelde Famalicão nog in de Divisão de Honra AF Braga, een regionale reeks in Portugal dat gelijk staat aan de vijfde klasse. Nadien werkte de ploeg stelselmatig aan de weg hogerop. Vorig seizoen eindigden de Noord-Portugezen tweede in de Segunda Liga en volgde een promotie naar het hoogste niveau in Portugal.

De ploeg uit Braga wist deze zomer heel wat spelers te kopen en huren van Portugese en Europese (sub)toppers als Benfica, SC Braga, Atletico Madrid, Valencia en Wolverhampton. Die vele transfers werpen nu dus zichtbaar hun vruchten af.

Famalicão speelde in totaal al zeven seizoenen in de Portugese eerste klasse, een laatste keer in het seizoen 1993/94. Het beste eindresultaat is dusver een 13e plaats. Dat kan met de huidige prestaties van de ploeg dit seizoen dus verbeterd worden.

Volgend weekend maakt Famalicão zich op voor een eerste topwedstrijd in en tegen Sporting Lissabon.