Standard en AA Gent openden donderdagavond hun Europa League-groepsfasecampagne uitstekend met een overwinning tegen respectievelijk Vitória SC en AS Saint-Étienne. Hieronder een overzicht van de Belgen in buitenlands dienstverband die op de eerste speeldag van de Europa League (al dan niet) in actie kwamen.

Groep A

  • Met het oog om het aantal Europese speelminuten van de Belgen op te krikken was de kwalificatie van F91 Dudelange een godsgeschenk. In de 3-4-zege tegen APOEL Nicosia kwamen niet minder dan vijf Belgen in actie: Antoine Bernier, Mohamed Bouchouari en Charles Morren speelden alle drie de volle 90 minuten, Kobe Cools en Thibaut Lesquoy vielen in. Sabir Bougrine bleef de hele wedstrijd op de bank, Ilias Moutha-Sebtaoui en Foudil Bouchentouf Idriss haalden de wedstrijdselectie niet. Bernier was de meest succesvolle Belg met een goal en een assist, ook Bouchouari leverde een assist af. Met Bertrand Crasson had Dudelange bovendien ook een Belgische trainer in de dug-out zitten.
  • In de andere wedstrijd in groep A, Qarabag-Sevilla (0-3), zat Faycal Rherras de hele wedstrijd op de bank voor Qarabag. Rherras maakte in 2016 zijn debuut voor Marokko, maar werd geboren in Luik.

Groep C

  • Wanderson, de zoon van ex-Standard-speler Wamberto, ging met FK Krasnodar met 5-0 de boot in bij FC Basel. De ex-speler van Beerschot en Lierse speelde 90 minuten als linksbuiten.

Groep E

  • In Stade de Rennes-Celtic Glasgow (1-1) kreeg Boli Bolingoli een basisplaats bij de Schotten. Het jeugdproduct van Club Brugge werd na 69 minuten geblesseerd gewisseld.
  • Geen Belgen aan de bak in CFR Cluj-Lazio Roma (2-1): Silvio Proto keek toe vanop de bank, Jordan Lukaku is nog steeds geblesseerd aan de knie.

Groep H

  • Marten Wilmots werd niet in de wedstrijdselectie opgenomen voor Espanyol Barcelona-Ferencváros (1-1).

Groep I

  • Geen Koen Casteels in doel bij VfL Wolfsburg: de Rode Duivel is nog steeds geblesseerd en moest de eerste groepswedstrijd tegen FK Oleksandria (3-1-winst) aan zich laten voorbijgaan. Van Ismail Azzaoui, die na vier jaar nog maar twee wedstrijden in het eerste elftal van Wolfsburg speelde, was er geen spoor.

Groep K

  • Wolverhampton Wanderers ging op de openingsspeeldag onderuit tegen het SC Braga van Ricardo Sá Pinto (0-1). Leander Dendoncker mocht starten en werd na 76 minuten bij een 0-1-tussenstand gewisseld voor Diogo Jata.

Groep L

  • Stijn Wuytens kreeg in de wedstrijd Partizan Belgrado-AZ Alkmaar (2-2) een basisplaats. De 29-jarige verdediger werd in de 54e minuut bij een 1-1-tussenstand aan de kant gehaald voor Pantelis Hatzidiakos.
  • Bij Manchester United-FC Astana (1-0) zat Andreas Pereira niet in de selectie van The Red Devils.

View this post on Instagram

How did your team do? 😊 or 😔? #UEL

A post shared by UEFA Europa League (@europaleague) on

Advertentie