De Spaanse ministerraad heeft vandaag de naturalisatie van Barcelona-sensatie Ansu Fati goedgekeurd. De in Guinee-Bissau geboren aanvaller mag zo de kleuren van Spanje dragen op het WK onder 17 in Brazilië, dat van 26 oktober tot 17 november plaatsvindt in Brazilië. Hij zou er wel zijn eerste Clásico door missen.


David Gordo, bondscoach van de Spaanse U17, liet deze week in de pers weten dat hij de nieuwe tienersensatie volgende maand dolgraag mee naar Brazilië zou nemen. Dat is vanaf vandaag in theorie mogelijk, want de ministerraad heeft de naturalisatie van Fati vrijdag goedgekeurd door middel van een koninklijk besluit. Dat is een atypische route voor een gewone burger, maar voor sporters die men graag aan zijn land wil binden is het de meest gebruikte methode.

Dat Spanje de 16-jarige buitenspeler graag wilde inlijven, is een publiek geheim. Fati werd geboren in Guinee-Bissau, maar emigreerde op zijn zesde naar Andalusië. Daar kwam Barcelona hem in 2012 wegplukken bij de jeugdopleiding van Sevilla FC. Fati stond al even op de radar van de Spaanse voetbalbond, maar zijn doorbraak afgelopen maand heeft alles in stroomversnelling gebracht. De vraag is nu of Barcelona hem zal vrijgeven voor het jeugdtoernooi in Brazilië, want als Fati geselecteerd wordt mist hij onder andere de competitiewedstrijd tegen Real Madrid op 27 oktober.

Het gaat héél snel voor Ansu Fati. Nog geen maand geleden, op 25 augustus, maakte hij zijn officiële debuut in het eerste elftal van Barcelona. Het B-elftal van Barcelona, waar jeugdspelers doorgaans eerst hun strepen horen te verdienen, heeft de beweeglijke linksbuiten vakkundig voorbijgedribbeld. Een maand later Fati’s naam al over de tongen van zowat alle voetbalfans gerold. Met dank aan zijn twee doelpunten in vier wedstrijden, en het feit dat hij deze week een record brak door als jongste Barcelona-speler ooit aan te treden in de Champions League (16 jaar en 321 dagen). Afwachten of hij volgende maand ook de eerste harten verovert in het shirt van Spanje.