Ooit veroverde hij alle blauw-witte harten en ook de fans van Anderlecht zullen op dit moment met heimwee terugdenken aan Mbark Boussoufa. Hoe verloopt de carrière van de Nederlandse Marokkaan nu?

De voormalig jeugdspeler van onder meer Ajax en Chelsea begon zijn loopbaan bij AA Gent. Onder coach Georges Leekens wist hij helemaal te ontbolsteren. In zijn eerste seizoen werd hij meteen tweede in de Jonge Prof van het Jaar-verkiezing, hij moest enkel ene Vincent Kompany voor zich laten.

Zijn tweede seizoen voor de Buffalo’s was nog een groter succes. Hij leidde zijn team naar een mooie vierde plaats. Persoonlijk won hij de Ebbenhouten Schoen, werd hij Profvoetballer van het Jaar en ook Jonge Prof van het Jaar. Na dit seizoen werd hij verkocht aan toenmalig landskampioen Anderlecht.

Bij Anderlecht wist ‘Souf’ twee titels, eenmaal de beker en drie keer de supercup te winnen. Persoonlijk mocht hij ook één keer de Gouden Schoen in ontvangst nemen. Na 5 seizoenen Anderlecht verliet hij de recordkampioen. Anzji Machatsjkala was bereid om 8 miljoen euro neer te tellen.

Toen was de Russische club steenrijk. Ze kochten ook niemand minder dan Roberto Carlos en Samuel Eto’o. Op dit moment is de club minder welvarend. Het faillissement dreigt.

In Rusland hield hij het vijf seizoenen vol, hij ging na 2 jaar naar Lokomotiv Moskou, waarna hij voor een half seizoen uitgeleend werd aan ex-club AA Gent. Onder Hein Vanhaezebrouck werd hij nooit echt onbetwist titularis, dus kwam er van een definitieve aankoop niets in huis.

Na omzwervingen in de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië voetbalt Mbark nu in Qatar. Echt potten breken deed hij in het Midden-Oosten nog niet. Een handvol goals en assists zijn voorlopig zijn aandeel.

Als international was hij nog te zien op het WK in Rusland deze zomer. Marokko eindigde laatste in de groep des doods met Spanje en Portugal, het haalde 1 op 9. Ook in de Afrika Cup van deze zomer zat hij in de selectie. Dat toernooi was zijn laatste optreden voor de nationale ploeg, hij kondigde aan erna te stoppen.

Boussoufa is ondertussen al 35 jaar oud. Het zal eerder kijken worden wat de toekomst brengt na zijn leven als voetballer.