Newcastle United komt volgens The Daily Mail mogelijk onder dezelfde koepel als Girondins de Bordeaux terecht. GACP (General American Capital Partners), het Amerikaans investeringsfonds dat vorig jaar de Franse club overnam, is topkandidaat om The Magpies over te kopen. Peter Kenyon, voormalig bestuurslid van Manchester United en algemeen directeur van Chelsea, zal hiervoor meer dan 300 miljoen euro op tafel moeten leggen.

Kenyon, die tussen 2003 en 2009 de sterke man was bij Chelsea, zou een bod van zo’n 300 miljoen pond (338 miljoen euro) hebben gedaan op Newcastle United. Hij zou dat gedaan hebben met de steun van GACP, dat vorig jaar al 75 miljoen euro aan televisiegroep M6 betaalde om Girondins de Bordeaux te kopen. Huidig Newcastle-eigenaar Mike Ashley weigerde eerder dit jaar al boden uit het Midden-Oosten en van INEOS, dat later OGC Nice kocht. De kans is aannemelijk dat hij ditmaal wél verkoopt, want de 55-jarige Ashley, die ook eigenaar is van de Britse sportwinkelketen Sports Direct, is allesbehalve populair bij zijn club.

Kenyon verklaarde in de Engelse pers dat hij van The Magpies “één van de tien beste clubs van Engeland wil maken door hen nieuwe infrastructuur aan te bieden en door de beste rekruteerders aan te trekken teneinde de beste talenten van Europa op te sporen”. Onder het bewind van Ashley degradeerde Newcastle, dat tussen 2002 en 2004 driemaal op rij in de top vijf van de Premier League was geëindigd, in 2009 en 2016 uit de Engelse hoogste divisie. De club werd evenwel telkens meteen kampioen in de Championship. Vorig seizoen eindigde de club dertiende onder Rafael Benítez.

Roland Duchâtelet en Maged Samy

Hoewel voetbalconglomeraten tegenwoordig schering en inslag zijn, zou het samengaan van Bordeaux en Newcastle onder dezelfde vlag eerder opmerkelijk zijn. Beide clubs genieten in eigen (G5-)land een behoorlijke reputatie. Bordeaux is zesvoudig landskampioen (waarvan voor het laatst in 2009) en won zeven nationale bekers verspreid over de Coupe de France en de Coupe de la Ligue. Newcastle won zijn vier Engelse landstitels weliswaar vóór de Tweede Wereldoorlog, maar is ondanks de povere resultaten van het laatste decennium nog steeds wereldwijd een sterk merk.

Ook in België hebben enkele Belgische clubs dezelfde eigenaar als een andere buitenlandse club. KV Kortrijk-eigenaar Vincent Tan zwaait ook de plak bij het Welshe Cardiff City en het Bosnische FK Sarajevo, terwijl ook Excelsior Virton met F91 Dudelange en FC Kaiserslautern in een voetbaldriehoek zit. OH Leuven zit onder dezelfde koepel als Leicester City, terwijl ook Union St-Gillis en KSV Roeselare met respectievelijk Brighton & Hove Albion en Reading FC ook een Engelse zusterclub hebben. In het verleden zat Lierse SK onder dezelfde vlag als het Wadi Degla SC van Maged Samy, en op een bepaald moment had de Belgische zakenman Roland Duchâtelet naast Standard ook het Engelse Charlton Athletic, het Duitse Carl Zeiss Jena en het Spaanse AD Alcorcón in zijn portefeuille.