Terwijl de hele wereld spreekt van een crisis, staat Real Madrid al enkele weken ongeslagen aan de leiding in La Liga. Een van de lichtpunten in deze ‘duistere tijden’ is Federico Valverde, een Uruguayaanse diamant uit de Castillareserve. In tijden dat Luka Modric steeds vaker geblesseerd verstek moet laten gaan, staat Pajarito paraat.  De schreeuw om Paul Pogba klinkt steeds minder hard in het Santiago Bernabéustadion. 

Real Madrid speelde de twijfels na de mindere prestatie tegen Club Brugge in de Champions League van zich af door Granada afgelopen weekend met 4-2 te verslaan. Op zich geen grootse prestatie, maar één speler viel zaterdag wel op bij de Koninklijke: Federico Valverde. De 21-jarige Uruguayaan mocht voor de derde competitiewedstrijd op rij starten en bedankte Zinédine Zidane voor dat vertrouwen door een belangrijke rol te spelen in twee van de vier doelpunten: hij gaf de assist voor het eerste doelpunt ooit van Eden Hazard in Real Madrid-shirt en had ook zijn aandeel in de 3-0 van Luka Modric. Met zijn assist opende Pajarito (Vogeltje) meteen zijn rekening qua goals en assists in het Santiago Bernabéustadion.

Als een klein vogeltje (pajarito) in de tuin op een doordeweekse zomerdag nestelde Valverde zich tussen de grote jongens bij Real Madrid. De Urugayaan lijkt de langverwachte dosis zuurstof te zijn die het middenveld van Real Madrid – het kloppende hart van de Koninklijke tijdens de drie Champions League-zeges op rij – weer wat nieuw leven moet bijbrengen. Verdedigende middenvelder Casemiro (27) kan wel nog even mee, maar Toni Kroos (29) en zeker Luka Modric (34) vertonen toch stilaan de eerste kraakjes. Modric miste dit seizoen al verschillende wedstrijden door een spierblessure en ook Toni Kroos werd er tegen Granada na een halfuur afgehaald wegens een blessure aan de adductoren.

Beste nieuws in maanden”

Nieuw is hij nochtans niet, Valverde. Vorig seizoen speelde hij zestien wedstrijden in La Liga en zelfs vier in de Champions League – hij stond zelfs verschillende keren 90 minuten op het veld. En vóór zijn tijd bij Real Madrid Castilla had hij er al één seizoen in het eerste elftal van Peñarol opzitten. Maar pas dit seizoen worden de loftrompetten massaal bovengehaald voor de centrale middenvelder. “Het beste nieuws in maanden voor Real Madrid”, noemde de Spaanse sportkrant Marca hem. “Hij heeft het fysiek en de goesting. Hij heeft nu enkel minuten nodig om zich verder te ontwikkelen. Maar Zidane lijkt vastbesloten om hem die te geven”, ziet ook AS het groots. “Ik voel me overal op het middenveld comfortabel” vertrouwde Valverde, die altijd aan de aanvallende oplossing denkt doch nooit zijn taken als verdedigende middenvelder uit het oog verliest, de Uruguayaanse media zelf toe.

De algemene teneur is duidelijk: Zidane heeft in Valverde zijn eigen Pogba gevonden. Real Madrid en Paul Pogba flirten al jaren openlijk met elkaar, maar de transfer raakte nooit rond. De Fransman werd jarenlang als topprioriteit nummer één aanzien om het middenveld van De Koninklijke weer energiek te maken, maar met Valverde lijkt de Spaanse recordkampioen nu een goedkopere versie te hebben gevonden – Valverde kostte slechts vijf miljoen euro, Pogba zou potentieel meer dan 100 miljoen euro gekost hebben. Pogba’s droomtransfer helemáál afschrijven is natuurlijk voorbarig, want het vorig seizoen opgestane jeugdtalent Sergio Reguilón leek na een goed debuutseizoen een ernstige bedreiging voor de vaste stek van Marcelo op linksachter maar werd afgelopen zomer op uitleenbasis naar Sevilla gestuurd. Toch is het dezer dagen vooral de naam ‘Valverde’ die over de tongen gaat in Madrid, en niet die van de voormalige duurste speler ter wereld. Zou Real Madrid hun Galáctico’s – Eden Hazard even buiten beschouwing gelaten – voortaan nu echt liever zélf maken?