Bob Van Kerkhoven, de laatst nog levende Rode Duivel die deelnam aan het WK 1954, is niet meer. Het Brusselse stadsmagazine Bruzz kwam erachter dat de voormalige kapitein van Daring Molenbeek… ruim twee jaar geleden overleed. Van Kerkhoven, die naast zijn uren als voetballer ook voor de verhuisfirma van zijn vader werkte, werd 93 jaar.

Van Kerkhoven, die rond de Tweede Wereldoorlog debuteerde in het eerste elftal van Daring Club Brussel en er tot 1962 speelde, zou dit jaar 95 jaar geworden zijn. Ter gelegenheid daarvan wilde Bruzz de voormalige middenvelder opzoeken, maar het magazine kwam er na lang zoeken achter dat Van Kerkhoven twee jaar geleden al overleed. Noch RWDM (het resultaat van een fusie tussen Racing White en Daring Club Molenbeek elf jaar na Van Kerkhovens afscheid bij Daring Club Brussel), noch de Belgische voetbalbond publiceerden toen iets over het overlijden.

Van Kerkhoven was jarenlang kapitein bij de Molenbekenaars, waarmee hij drie keer naar Eerste klasse promoveerde (1950, 1955 en 1959). Hij speelde meer dan 500 wedstrijden in het eerste elftal van de vijfvoudige landskampioen, waarvan 258 in de hoogste klasse. Tussen 1951 en 1957 werd hij ook 37 keer geselecteerd voor de nationale ploeg, waar hij door de concurrentie van Club Luik-middenvelder Louis Carré slechts negen interlands speelde. Hij nam samen met onder andere Jef Mermans, Rik Coppens en Fons Van Brandt ook deel aan het WK 1954, maar daar kwam hij niet in actie. Zijn mooiste herinnering aan de nationale ploeg bewaarde hij naar eigen zeggen aan de 5-4-zege tegen het Hongarije van Ferenc Puskás en Sándr Kocsis in 1956. Van Kerkhoven scoorde er via de strafschopstip zijn enige interlanddoelpunt.

Met Van Kerkhoven is de laatste Belgische deelnemer aan het WK 1954 overleden. Aangezien België ontbrak op de WK’s tussen 1958 en 1966 moeten we voor de laatst nog levende Belgische WK-deelnemers nu kijken naar de deelnemers aan dat van 1970.

Advertentie