De Bundesliga is dezer dagen beslist geen competitie voor hartlijders. Doordat de volledige top-7 afgelopen weekend punten liet liggen, zijn de kaarten weer grondig dooreengeschud en staat de negende in het klassement, Bayer Leverkusen, op slechts twee punten van leider Borussia Mönchengladbach. Nooit eerder was de kloof tussen de nummers 1 en 9 kleiner in de Bundesliga. Wie binnen zeven dagen leider is in Duitsland, daar durft niemand zijn hand voor in het vuur te steken.

Na acht speeldagen is het uiteraard moeilijk om al conclusies te trekken. Vorig seizoen stond Bayern München na acht speelrondes op een alarmerende vierde plaats met vier punten minder dan leider Dortmund, maar uiteindelijk werd Bayern weer ‘gewoon’ kampioen. Dat neemt niet weg dat de Bundesliga momenteel meer over de tongen gaat dan pakweg de Ligue 1, waar PSG na tien speeldagen al een vijfpuntenkloof heeft geslagen met Nantes.

Mönchengladbach blijft ondanks de 1-0-nederlaag tegen Dortmund eerste staan. Die Fohlen moeten die eerste plaats sinds dit weekend wel delen met VfL Wolfsburg, dat 1-1 gelijk speelde tegen RB Leipzig. Bayern München, dat bij Augsburg op 2-2 bleef steken nadat ex-Lokeren-spits Alfred Finnbogason in de blessuretijd de gelijkmaker scoorde, ligt met slechts één punt minder serieus op de loer. Ook Dortmund, dat van plaats 8 naar 4 springt, en RB Leipzig tellen slechts één punt minder dan Gladbach en Wolfsburg. Vier clubs tellen veertien punten: SC Freiburg, Schalke 04, Eintracht Frankfurt en Bayer Leverkusen. Van hen maakte Frankfurt afgelopen weekend de beste beurt met een 3-0-overwinning tegen Leverkusen, Freiburg en Schalke 04 gingen elk met 2-0 de boot in tegen respectievelijk Union Berlin en Hoffenheim.

Met een dergelijk spannend seizoensbegin heeft de Bundesliga het nationale record gebroken: nooit eerder was het verschil tussen de nummers 1 en 9 kleiner na acht speeldagen. De laatste keer dat er na 720 minuten Bundesliga-voetbal zo’n klein verschil zat tussen de leider en de nummer 9 in de Bundesliga in het seizoen 2008/09. Leider Hamburger SV (17 punten) had toen vier punten meer dan FC Köln (13 punten). Voor wie van spoilers houdt: Wolfsburg, na acht speeldagen vijfde, werd dat seizoen kampioen.

 

Advertentie