Wanneer AA Gent en Standard het donderdagavond 24 oktober 2019 in de Europa League opnemen tegen hun tegenstander, hebben zij meer dan één ding gemeen. Zij nemen het niet alleen allebei op tegen een Duitse ploeg, maar bij alle twee die Duitse ploegen staat een Nederlander in de spits. Twee Nederlandse spitsen die allebei het doel van de tegenstander vlotjes weten te vinden. De defensies van Gent en Standard zullen alle zeilen bij moeten zetten om Wout Weghorst (Vfl Wolfsburg) en Bas Dost (Eintracht Frankfurt) van het scoren af te houden.

Want scoren, dat doen deze twee spitsen aan de lopende band. Het lijkt hun niet uit te maken in welke competitie ze spelen, want of het nu in de Eredivisie is, de Portugese Primeira Liga of de Bundesliga, het duo Dost en Weghorst scoort overal.

Gent vs Weghorst 

Gent moet beducht zijn voor de scoringsdrift van de 27-jarige Wout Weghorst. De spits van Wolfsburg kwam in 2011 nog uit voor de amateurs van VV Deto, maar maakt tegenwoordig het mooie weer in de Bundesliga. De laatbloeier kent een carrière die hem stapsgewijs omhoog heeft gebracht. Wat opvalt is dat hij bij elke club nooit langer dan twee jaar bleef. Om de twee jaar een nieuwe club betekende ook elke twee jaar weer een trapje hogerop: van FC Emmen naar Heracles Almelo, van Heracles naar AZ Alkmaar en van AZ weer naar Vfl Wolfsburg.

Bij elke overgang kwam er commentaar van criticasters en sceptici, maar steeds opnieuw wist Weghorst hen de mond te snoeren. Vooral door gewoon te doen wat hij het beste kan: doelpunten maken. Want waar Weghorst ook komt, scoren doet hij overal. In de Eerste Divisie, de Eredivisie, maar ook in de Bundesliga. Vorig seizoen, in zijn Duitse  debuutjaar, was hij goed voor zeventien doelpunten in vierendertig duels. Een mooi gemiddelde van één goal op twee matchen. Dit seizoen staat de teller alweer op vijf treffers in acht wedstrijden. Afgelopen zaterdag nog scoorde Wout Weghorst de gelijkmaker voor Wolfsburg in de uitwedstrijd tegen RB Leipzig.

“Als Weghorst zelfs nu nog niet wordt opgeroepen voor Oranje, wanneer dan wel?” –  de redactie van Kicker begrijpt er niets van

Heel Duitsland vraagt zich inmiddels af waarom bondscoach Ronald Koeman Weghorst niet selecteert voor het Nederlands Elftal. Verder dan de voorselectie van Oranje komt de spits namelijk normaal gesproken niet. Koeman geeft ondanks Weghorsts puike prestaties in de Bundesliga steevast de voorkeur aan Luuk de Jong (Sevilla).

Standard vs Dost

Eintracht Frankfurt-spits Bas Dost speelt ook niet in Oranje. In tegenstelling tot Weghorst is dat overigens wel zijn eigen keuze. Want Bas Dost scoorde altijd en overal, behalve in het Nederlands Elftal. Door zijn doelpuntendroogte moest hij  in Oranje eerst Vincent Janssen voor zich dulden en later haalde Dick Advocaat zelfs Robin van Persie terug bij de selectie. Terwijl hij bij zijn clubs (Emmen, Heracles, Heerenveen, Wolfsburg, Sporting Lissabon) altijd de onbetwiste nummer negen was, moest hij bij Oranje vaker dan hem lief was genoegen nemen met een plek op de tweede rang. In het voorjaar van 2018 gooide Dost dan ook de handdoek in de ring. Hij voelde zich niet serieus genomen en liet daarom weten zich niet meer beschikbaar te stellen voor het Nederlands Elftal.

Daar waar de inmiddels dertigjarige Deventenaar bij zijn voormalige club Sporting Lissabon met zijn doelpuntenproductie bijkans één op één liep (93 doelpunten in 127 officiële duels), wist hij in Oranje in 18 wedstrijden maar één keer het net te vinden.

“Bas Dost was de goede spits op het verkeerde moment.” – Pierre van Hooijdonk over Dost en het Nederlands Elftal

Sinds deze zomer vertoont Dost zijn kunsten in de Bundesliga. Eintracht Frankfurt  haalde de spits weg bij Sporting uit Lissabon. Hij moet bij Die Adler Sébastien Haller en Luka Jovic doen vergeten en is goed op weg. In vijf competitieduels scoorde hij inmiddels alweer drie keer. Zijn derde treffer maakte hij afgelopen vrijdagavond in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Bayer Leverkusen.