France Football heeft zonet de shortlist van 30 genomineerden voor de Ballon d’Or bekendgemaakt. Onder de genomineerden Eden Hazard en Kevin De Bruyne, maar ook niet minder dan vijf Nederlanders. CL-winnaar Liverpool is bij de clubs de grote slokop met maar liefst zeven spelers op de shortlist.

Op de shortlist staan veel relatief nieuwe namen. Zo staan er met De Jong, Tadic, Van de Beek en De Ligt vier spelers op de lijst die vorig seizoen uitkwamen voor het verrassende Ajax. Naast de drie Ajax-Nederlanders staan ook de succesvolle Nederlanders van Liverpool, Van Dijk en Wijnaldum, op het lijstje. De Belgen moeten blij zijn met twee afvaardigingen, De Bruyne en Hazard krijgen een beloning voor hun sterke prestaties in de Premier League. Courtois is er dit jaar niet bij, keepers die wel een selectie kregen zijn Lloris, Ter Stegen en Alisson Becker.

Er zijn ook een aantal opmerkelijke afwezigen, zoek bijvoorbeeld niet naar regerend Gouden Bal-winnaar Luka Modric. De middenvelder van Real is de eerste speler ooit die het jaar na het winnen van de prijs de shortlist niet eens haalt. Ook ploegmaten Ramos, Marcelo en Kroos vallen naast de boot. Neymar en Suarez halen het elitegroepje eveneens niet. Voor eindwinst lijkt het een strijd te worden tussen Ronaldo, Messi en Van Dijk.

De 30 geselecteerden

 • Sadio Mané (Sen/Liverpool)
 • Sergio Agüero (Arg/Man.City)
 • Frenkie de Jong (Ned/Ajax en Barcelona)
 • Hugo Lloris (Fra/Tottenham)
 • Dusan Tadic (Ser/Ajax)
 • Kylian Mbappé (Fra/PSG)
 • Trent Alexander-Arnold (Eng/Liverpool)
 • Donny van de Beek (Ned/Ajax)
 • Pierre-Emerick Aubameyang (Gab/Arsenal)
 • Marc-André ter Stegen (Dui/Barcelona)
 • Cristiano Ronaldo (Por/Juventus)
 • Alisson Becker (Bra/Liverpool)
 • Matthijs de Ligt (Ned/Ajax en Juventus)
 • Karim Benzema (Fra/Real Madrid)
 • Georginio Wijnaldum (Ned/Liverpool)
 • Virgil van Dijk (Ned/Liverpool)
 • Bernardo Silva (Por/Man.City)
 • Heung-min Son (ZKo/Tottenham)
 • Robert Lewandowski (Pol/Bayern München)
 • Roberto Firmino (Bra/Liverpool)
 • Lionel Messi (Arg/Barcelona)
 • Riyad Mahrez (Alg/Man.City)
 • Kevin De Bruyne (Man.City)
 • Kalidou Koulibaly (Sen/Napoli)
 • Antoine Griezmann (Fra/Atletico en Barcelona)
 • Mohamed Salah (Egy/Liverpool)
 • Eden Hazard (Chelsea en Real Madrid)
 • Marquinhos (Bra/PSG)
 • Raheem Sterling (Eng/Man.City)
 • João Felix (Por/Benfica en Atletico)