Alsof de competitie an sich al niet zot genoeg is, wordt vrijdag 8 november 2019 weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de tragikomedie die Proximus League heet. Die dag duelleren namelijk Virton en OHL, de nummers één en twee van de ranglijst, in het Stade Yvan Georges in de Gaume in een rechtstreekse confrontatie om het eerste ticket voor de promotiefinales van komend voorjaar. Het ideale scenario voor een droomapotheose zou je zeggen, ware het niet dat nog lang niet zeker is of aan het einde van de negentig minuten de daadwerkelijke winnaar ook echt bekend is. En dat dankzij een stroompanne in het stadion van Leuven een week eerder.

Het uitvallen van de stadionlampen van Den Dreef, vorige vrijdag tijdens de match tegen Union, hangt plots als een naargeestige schaduw over de aanstaande titanenstrijd in Lotharingen. De arbiter van dienst vond het na amper een uur spelen en een vierde stroomuitval wel welletjes in de universiteitsstad en blies af met een brilscore op het bord. Hoewel de match ook ’s anderendaags of zelfs de dag dáárop bij daglicht uitgespeeld had kunnen worden, deed de Koninklijke Bureaucratische Voetbalbond haar naam weer alle eer aan en bepaalde het tijdstip van de zaakbehandeling door de Geschillencommissie op vier dagen ná de allesbeslissende match in de eerste periode.

Mooi op tijd, want stelt u zich toch eens voor dat enige zweem van partijdigheid vermeden zou worden, met “Propere Handen” nog vers in het achterhoofd?! Dat zou te verstandig zijn. Als een waardige voetbalbondversie van Meneer de Burgemeester uit Samson & Gert nemen de wijze grijze heren zich alle tijd om ook dit belangrijke dossier eens goed te bestuderen. De uitspraak van de bonzen van de bond volgt trouwens niet meteen op 12 november. Dat kan best nog een paar weken duren, want er moet wel grondig over worden nagedacht, nietwaar.

Soit, voor Leuven en Virton zit er nu niets anders op dan vol voor de overwinning te gaan. Want alleen als één van de twee de wedstrijd vrijdag wint, is de uitspraak van de Geschillencommissie niet meer van belang voor de eindzege. Een bekende voetballer bij onze noorderburen zei ooit: “Elk nadeel heb zijn voordeel”…..of was het nu juist andersom?

Bij een remise kan het nog alle kanten op. Dan bepaalt de Bond in feite de winnaar. Wordt de 0-0 van Leuven-Union gehandhaafd? Dan gaat Virton met de eindzege aan de haal. Krijgt OHL een forfaitnederlaag aan de broek? Ook dan kan, mocht die nog bestaan en niet al vervangen zijn door een vaandel in Leopardkleuren, de groenrode vlag van l’Excel aan top. Maar….moet de gestaakte match alsnog uitgespeeld worden en gaat OHL dan met de drie punten aan de haal, dan is Power echt King. At Den Dreef.

Dat de Leuvenaars in het laatste geval maar niet te veel feesten, want we kunnen er gif op innemen dat het witteboordengevecht aan de groene tafel dan lustig wordt voortgezet. Want Flavio Becca van Virton wil koste wat kost naar Eerste Klasse. Een droom die hij zich echt niet laat ontnemen door een defecte Leuvense stadionlamp.