De penningmeester van STVV moet afgelopen zaterdag een diepe zucht van opluchting hebben geslaakt toen Djurgårdens IF voor het eerst in veertien jaar landskampioen van Zweden werd. De marktwaarde van Mohamed Buya Turay, recordaankoop aller tijden bij de Kanaries, ging zo weer wat omhoog. Tijd om de mislukte eerste passage op Stayen uit te wissen, of gaat STVV munt proberen slaan uit de topvorm van de 24-jarige Sierra Leonees?

Het slotakkoord van de Zweedse Allsvenskan was superspannend. Djurgårdens IF had aan een gelijkspel tegen IFK Norrköping genoeg aan een gelijkspel voor zijn twaalfde landstitel, de eerste sinds 2005. De club uit Stockholm keek na 14 minuten al tegen een 2-0-achterstand aan, maar in de 65e minuut zette Buya Turay op aangeven van ex-Gent-speler Emir Kujovic de bordjes weer gelijk. Djurgårdens eindigt zo eerste met 66 punten, terwijl nummers twee en drie Malmö FF en Hammarby IF 65 punten behaalden.

Wat nog meer goed nieuws is voor STVV: met zijn vijftiende seizoenstreffer eindigde Buya Turay helemaal alleen bovenaan in de topschuttersstand. Nummer twee met veertien doelpunten was trouwens ex-Lokeren-spits Robin Söder. Er zijn nu twee opties voor de Kanaries: ofwel krijgen ze er begin december een warmgedraaide spits bij, ofwel kunnen ze bij een eventuele verkoop een groot deel recupereren van de transfersom die ze betaalden voor Buya Turay – of wie weet zelfs winst maken op hem. STVV betaalde in augustus 2018 nog een kleine twee miljoen euro voor de Sierra Leonees, maar in zes wedstrijden kon hij slechts één keer scoren. Tijd dan maar voor deel twee op Stayen?

Belgisch verleden

Buya Turay wordt zo de vierde Allsvenskan-topschutter in vijf seizoenen met een Belgisch verleden. Emir Kujović (topschutter in 2015) en Magnus Eriksson (gedeeld topschutter in 2017) droegen in het verleden het shirt van AA Gent, terwijl John Owoeri (topschutter van 2016) in een ver verleden door Feyenoord werd uitgeleend aan Westerlo. Carlos Strandberg (ex-Club Brugge en -Westerlo), die Örebro SK in augustus verliet voor een uitleenbeurt in Saoedi-Arabië maar met elf goals toch dubbele cijfers haalde, zal het alvast goed doen bij de bookmakers als mogelijke topschutter voor volgend seizoen.