Na de 7-0-overwinning van Spanje tegen Malta doken de eerste geruchten op: Robert Moreno zou niet aan het roer staan van La Roja op het EK van komende zomer. De naam van Luis Enrique viel vrijwel meteen. Die stapte namelijk in juni als bondscoach op om voor zijn zieke dochter Xana te zorgen. Maar amper 153 dagen na zijn ‘adios’ voert de Asturiër opnieuw de Spaanse troepen aan.

Luis Rubiales, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond (RFEF), heeft Robert Moreno nooit als volwaardig bondscoach gezien na het aftreden van Luis Enrique op 19 juni van dit jaar. Enrique gaf de fakkel door aan zijn assistent om zo voor zijn zieke dochter Xana, die op 30 augustus overleed, te kunnen zorgen.

Vijf maanden na zijn afscheid neemt de ex-coach van Barça het opnieuw over van Moreno, die na de 5-0-overwinning tegen Roemenië niet wenste te spreken met de pers. Dat hoeft ook niet te verwonderen. Hoewel hij op zijn eerste persconferentie in september aangaf dat hij altijd opnieuw met Enrique wou samenwerken, kan hij het toch moeilijk verkroppen dat hij zomaar aan de kant wordt geschoven.

Volgens Javier G. Matallanas van het Spaanse AS is Luis Rubiales al weken bezig met het ontslag van Robert Moreno. De voorzitter van de Koninklijke Spaanse Voetbalbond verwachtte niet dat zijn plannen ontdekt zouden worden voor de wedstrijd tegen Roemenië.

Maar alles werd versneld na zijn weifelende optreden in de mixed zone na de wedstrijd tegen Malta in Cádiz. Een vraag van Miguel Angel Toribio van Radio Marca bracht de bal aan het rollen: “Kunt u de aanwezigheid van Robert Moreno op het EK garanderen?” Rubiales reageerde ontwijkend en garandeerde Moreno’s aanwezigheid als coach niet. “Rubiales heeft de laatste week zelfs al het contact met Robert Moreno vermeden”, aldus Joaquín Maroto van AS.

Rubiales heeft de laatste week al het contact met Robert Moreno vermeden” – Joaquín Maroto, AS

Geen steun

Waarom kwam Rubiales überhaupt in de mixed zone? De voorzitter van de RFEF wilde na de wedstrijd tegen Malta met de pers spreken over zijn nieuwe juridische overwinning tegen Javier Tebas van LaLiga. Die laatste wou de competitiewedstrijd tussen Villarreal en Atlético Madrid immers laten spelen in Miami, maar dat wist Rubiales dus te voorkomen.

Toch waren het niet de quotes over die juridische overwinning die de voorpagina’s van de Spaanse sportkranten sierden, maar wel titels als “Rubiales garandeert de aanwezigheid van Robert Moreno op het EK niet”. Zijn adviseurs vroegen hem of ze een tweet mochten sturen die de coach steunde, waarop de voorzitter droog “nee” antwoordde. In het bondsgebouw in Madrid begrepen ze meteen hoe laat het was.

Robert Moreno was namelijk niets meer dan een tussenpaus voor Luis Rubiales. Op de dag dat hij hem als bondscoach benoemde, kondigde Rubiales immers aan dat de deuren voor Luis Enrique om terug te keren altijd zouden openstaan. Dat ook kapitein Sergio Ramos geen fan van Moreno zou zijn en meer en meer de sfeer in de kleedkamer zou verzieken, sterkte Rubiales alleen maar in zijn overtuiging: Moreno moest weg of EURO 2020 zou een even groot fiasco worden als het WK 2018.

Weg vrij voor Enrique

Vandaag kondigden Luis Rubiales en José Francisco Molina, respectievelijk voorzitter en sportief directeur van de RFEF, officieel de trainerswissel aan. Na de eerste plaats in groep F en de kwalificatie voor EURO 2020 stapte Moreno zelf op “om geen belemmering voor de terugkeer van Luis Enrique te zijn.” Een mooie geste, maar volgens insiders weigerde Moreno na de wedstrijd voor de pers te verschijnen, omdat hij al op de hoogte was van zijn ontslag. “Opstappen” of “ontslagen worden”, what’s in a name?

Moreno voelt zich nu “gebruikt en verraden”, volgens bronnen dicht bij de oefenmeester. Dat valt te begrijpen, want voor het duel tegen Roemenië verkondigde hij nog dat hij honderd procent zeker bondscoach zou blijven. De ex-trainer heeft een slechte week achter de rug. Luis Rubiales vermeed alle contact met hem, ondanks het feit dat Moreno afgelopen week drie keer publiekelijk heeft gezegd dat hij wou doorgaan als coach: een keer in het Prado Museum, een andere keer in Cádiz en de laatste keer dus in het Metropolitano. Drie keer vroeg hij om zijn contract te vernieuwen, even vaak deed Rubiales of zijn neus bloedde.

Rubiales heeft het enige verloren dat niet meer terug te krijgen is: vertrouwen.

Rubiales was aanvankelijk zelfs van plan om te wachten tot de wedstrijden tegen Nederland en Duitsland in maart om Robert Moreno’s vervanging aan te kondigen, maar dat proces is dus versneld. Zo heeft Rubiales het enige verloren dat niet meer terug te krijgen is: vertrouwen. Nu maar hopen voor hem dat Enrique even succesvol is als Moreno, die 23 op 27 haalde. Een tweede fiasco op rij, na de Lopetegui-gate en de voortijdige uitschakeling in Rusland, kan Rubiales immers missen als kiespijn.

Advertentie