De ene na de andere nederlaag, een troosteloze voorlaatste plek op de ranglijst, een morrend publiek, de steeds luider wordende roep om het ontslag van coach en management, een harde kern die uitwedstrijden boycot, muitende spelers die op non-actief worden gesteld….Het is crisis in Maastricht en het einde lijkt nog niet in zicht. DFVF sprak met Ruben Philippen en Patrick Goossens, twee verstokte MVV-supporters over de grootste Maastrichtse dip van dit decennium. “Vooral de laatste twee jaar doet MVV er alles aan om de mensen de lol van het bezoeken van een thuiswedstrijd te ontnemen.”

Dat de Maastrichtse club al eens betere tijden gekend heeft, is een understatement. En dat terwijl het seizoen nog wel zo hoopvol begon. Algemeen directeur Paul Penders verkondigde ambitieus dat MVV “financieel kerngezond is en binnen twee seizoenen in de Eredivisie wil spelen”. De Maastrichtse supporters, toch al niet vies van (te) hooggespannen verwachtingen, wreven zich in de handen: zou het nu eindelijk eens gaan gebeuren?

Ron Elsen, tegen wil en dank jarenlang trainer van het eerste elftal, keerde terug naar de door hem fel begeerde functie van technisch directeur en maakte plaats voor vers bloed op de trainersstoel. Gelet op de uitgesproken ambities, verwachtte iedereen een ervaren hoofdtrainer. De aanstelling van de onervaren Fuat Usta en diens assistenten Roger Reijners en Robbie Servais deed menigeen van begin af aan de wenkbrauwen fronsen.

Nu de competitie bijna halverwege is, lijken de sceptici gelijk te krijgen. MVV bungelt na vijftien wedstrijden troosteloos onderaan de ranglijst. Alleen Dordrecht doet het nog beroerder. Ruben: “De directie heeft een grote mond opgezet, zonder dat er échte investeringen in de spelersgroep zijn gedaan”.

MVV
Tegen Roda JC was Stadion De Geusselt nog wel goed gevuld

Patrick ziet het verval met lede ogen aan: “Het is eigenlijk heel simpel: er is een totaal gebrek aan vertrouwen en scorend vermogen. Bijna elke week zien we dat MVV een paar grote kansen niet weet te verzilveren en dat de tegenstander dat vervolgens wel doet. Daarnaast heeft Fuat Usta onzekerheid ingebouwd door constant van basisopstelling te veranderen in de eerste wedstrijden. Ik heb ook het idee dat de chemie tussen spelers en de trainer ontbreekt“.

Trainer Fuat Usta is al weken de kop van jut bij de Maastrichtse fans. Het lijkt of hij niets meer goed kan doen. Supporters roepen steeds luider om zijn ontslag. Onlangs werd de trainer buiten het stadion uitgedaagd door een tweetal filmende fans. Toen de twee lieten weten te hopen dat Usta zou worden ontslagen, antwoordde deze weinig subtiel dat de twee dan maar “tegen een boom aan moesten rijden”. Tussen de supporters van MVV en Fuat Usta komt het nooit meer goed, zoveel is zeker.

“Usta heeft volgens mij niets te zeggen bij MVV. Hij heeft denk ik gewoon te doen wat Elsen en Penders willen”.

Ruben denkt er het zijne van: “Usta heeft volgens mij niets te zeggen bij MVV. Hij heeft denk ik gewoon te doen wat Elsen en Penders willen. Hij straalt ook weinig kracht uit naar de spelers. Het is een dooie boel geworden. Usta heeft als trainer nog niet veel bereikt en zal dit naar mijn mening ook niet bij MVV gaan bereiken. In interviews heeft Usta een grote mond, maar op het veld komt hij over als een mak schaap en straalt hij geen vertrouwen uit. Dit slaat direct over op de spelersgroep, naar mijn mening. Als je voor deze groep een fanatieke en enthousiaste trainer zet, maakt dat denk ik een enorm verschil. Nu worden de spelers in deze negatieve spiraal meegetrokken”.

Niet alleen de coach heeft afgedaan bij de fans, inmiddels wordt er ook al geroepen om het opstappen van technisch directeur Elsen en algemeen directeur Penders. Is de oplossing inderdaad zo simpel? Ruben: “Nee, met een ontslag van deze drie is de club niet gered, was het maar zo simpel. Ik begrijp de roep van het publiek wel, want zij dragen óók een steentje bij aan de inkomsten van de club d.m.v. entreegelden, omzet van de catering en sponsoring”.

Patrick: “Belangrijk is om zo snel mogelijk de onrust binnen de club weg te halen. Uiteraard is een reeks goede resultaten dan zeer welkom. Dus met z’n allen achter MVV blijven staan, is mijn devies. Maar als de komende wedstrijden geen punten gepakt worden, zal de positie van Usta moeilijk te handhaven zijn. Dan is wel de vraag wie dan de nieuwe trainer moet worden, want om dan weer Elsen naar voren schuiven is eigenlijk geen optie”.

MVV
Patrick steunt zijn club vanaf Vak B van de Angelside:”Gewoon op een stoeltje, niet op het trepke”

Ruben denkt dat dat laatste ook niet zal gebeuren: “Ron Elsen werd in 2014 min of meer gedwongen de functie als hoofdtrainer te aanvaarden, omdat er simpelweg geen geld was voor het aanstellen van een trainer van buitenaf. Toen is in zijn contract de clausule opgenomen dat hij nooit ontslagen kan worden bij MVV vanwege tegenvallende resultaten. Onder Elsen heeft MVV trouwens wel altijd betere resultaten neergezet dan onder Usta tot nu toe. Mocht naast Usta ook Elsen ontslagen worden, dan heeft dit geen effect op de resultaten. Ik denk echter wel dat het in het belang van de club eens een keer goed zou zijn als er een nieuwe wind door het management zou gaan waaien. Dat de vastgeroeste langzittenden zoals Ron Elsen en Paul Penders vervangen worden door nieuwe mensen, die er met een frisse blik tegenaan kunnen kijken. Maar deze heren laten zich niet zomaar aan de kant zetten natuurlijk”.

In de huidige opzet wordt elke invloed van buitenaf tegengehouden, denkt Ruben: “Paul Penders is volgens mij iemand die iedereen tegenhoudt, om zelf overal een vinger in de pap te willen hebben. Snelle beslissingen zijn dan sowieso niet mogelijk. Een directeur moet vertrouwen hebben in zijn personeel en deze hun gang laten gaan, ieder met zijn eigen verantwoordelijkheden. Penders drukt overal zijn eigen stempel op en ik vind dat hij vaak een eigen mening naar buiten brengt en dus niet die van de club en zijn supporters”.

“Penders is volgens mij iemand die iedereen tegenhoudt om zelf overal een vinger in de pap te willen houden”.

Patrick denkt niet dat het aan de kwaliteit van de leiding ligt, maar dat het met financiën heeft te maken. “Het grootste probleem voor MVV blijft een veel te kleine begroting om een goede trainer én goede spelers te halen. We zijn te afhankelijk van gehuurde en transfervrije spelers”. Want hoewel financieel gezond, veel spek op de botten hebben de Sjengen nog steeds niet. Het maken van de juiste keuzes is dan van belang. Laat het daar nu ook nog eens aan schorten.

Om een voorbeeld te noemen: MVV haalde deze zomer met Enes Mahmutovic, Urho Nissilä en Facundo Bonifazi een Luxemburgs international, een Fin en een Uruguayaan naar Maastricht. Drie relatief “dure” jongens die tot nu toe voornamelijk de bank warm hebben gehouden. De twee laatstgenoemden werden uit het elftal gespeeld door de jeugdspelers Raoul Last en Koen Kostons. De eerste had niet eens gehaald hoeven te worden, als MVV iets slimmer gehandeld had met Xavier Mbuyamba. Deze jongeling debuteerde vorig seizoen op zijn zestiende in het eerste elftal. MVV wachtte vervolgens – dat is althans de lezing van zijn zaakwaarnemer – veel te lang met het doen van een contractaanbieding, waarop Mbuyamba zo de deur van De Geusselt uit kon wandelen. Inmiddels speelt hij bij de U17 van Barcelona en bleef MVV achter met wat kleingeld. Omdat Mbuyamba geen contract had, hoefde Barça immers geen transfersom te betalen, maar enkel een (veel lagere) opleidingsvergoeding.

MVV

De Geusselt blijft leger en leger de laatste weken

De doelstelling “Eredivisie” heeft de MVV-leiding tot nu toe vooral hoongelach opgeleverd. Moeten we deze doelstelling wel serieus nemen? Komt MVV ooit nog terug in de Eredivisie en moeten er dan financiële risico’s worden genomen? Patrick vindt van niet: “Nee, MVV moet absoluut zijn ziel niet verkopen aan een grote geldschieter. Ik zie MVV niet structureel terugkeren naar de Eredivisie, maar met de huidige competitieopzet is er toch elk seizoen kans op play-offs en mogelijke promotie. Laten we hopen dat MVV na de winterstop nog in vorm komt en wie weet. Kijk maar naar Fortuna. Er is dus altijd nog hoop”.

Ruben vindt daarentegen dat zijn club best wat meer risico’s mag nemen: “MVV is financieel gezond, maar daar heb je dan ook alles mee gezegd. MVV is een bedrijf dus moet er geïnvesteerd worden en ja, dat kan risico’s met zich mee brengen. Op de manier zoals het nu gaat, komen we nooit in de Eredivisie. Sterker nog, zoals het nu gaat, raken we niet eens in het rechter rijtje van de Eerste Divisie! Ik denk niet dat ik ooit nog een promotie van MVV ga meemaken. Na alle “tussenjaren” en beloftes van de directie geloof ik er niet meer in”.

“Vooral de laatste twee Jaren doet MVV er alles aan om de supporters de gezelligheid tijdens de thuiswedstrijden te ontnemen”.

Hij vervolgt: “De enige manier om te kunnen promoveren is door één of meerdere investeerders met zeggenschap binnen te halen. Ik ben van mening dat de directie van MVV dit tegenhoudt, puur uit eigenbelang. Bang voor hun eigen positie en bang om hun baan te verliezen, ook al zou men hiermee de club kunnen redden”.

Ondertussen lijkt de liefde tussen club en supporters danig bekoeld. Het aantal toeschouwers daalt harder dan de buitentemperatuur. De chemie tussen club en fans lijkt totaal verdwenen. Daar waar MVV jarenlang een vaste kern van bezoekers had van rond de 5.000, bezoeken nu vaak amper 3.000 mensen een wedstrijd. Ruben weet wel waar dat aan ligt: “Een wedstrijd van MVV bezoeken moet een gezellig uitje zijn, voor het voetbal hoef je het immers niet meer te doen. Vooral de laatste twee jaar doet MVV er alles aan om de mensen de gezelligheid bij een thuiswedstrijd te ontnemen. Verschillende malen zijn supporters tijdens een zogenaamde pre-party (een feestje voorafgaand van een wedstrijd waarna iedereen samen in een corteo naar het stadion gaat) door de lokale driehoek volkomen onnodig geprovoceerd, waarbij veel mensen zijn opgepakt door de politie. Ook dit heeft geleid tot protesten bij de fans aan het adres van het bestuur van MVV. Penders weet ervan maar doet hier niets mee. Ook de sfeer in het stadion is mede hierdoor kapot gemaakt”.

“Om nog een voorbeeld te noemen: het traditionele volkslied van Maastricht dat voorafgaand aan de aftrap wordt gezongen door Beppie Kraft is al door MVV ingekort tot één enkel couplet. Zeer zeker voor de oudere fans is dit nog steeds moeilijk te bevatten. Een stukje traditie is hun gewoon afgepakt. Uit protest zingen de aanwezige fans het volkslied nog altijd door! Sjevroaje! Als MVV zo doorgaat komen de trouwe supporters straks helemaal niet meer. Is dat wat MVV wil?”

MVV

Ruben met Beppie Kraft, de vertolkster van het Mestreechs Volleksleed

Het repressiebeleid van de club beperkt zich niet alleen tot de thuiswedstrijden. Ook voor het bezoeken van uitwedstrijden heeft MVV recentelijk allerlei strenge regels ingevoerd. Het was de spreekwoordelijke druppel voor de harde supporterskernen van MVV. De Angel Side en Ultras Mestreech, naar eigen zeggen goed voor 75% van de uitsupport, boycotten voortaan de uitwedstrijden van MVV. Ruben, zelf een oud-Angelsider, heeft hier alle begrip voor: “Ik bezoek ook graag een uitwedstrijd van MVV. Een wedstrijd bezoeken van MVV is meer dan alleen 90 minuten voetbal kijken en je club aanmoedigen. Een wedstrijd van MVV bijwonen is voor mij een hele middag of avond gezellig samen met vrienden naar de wedstrijd. Met een hapje, drankje en muziek. Heerlijk bijkletsen met iedereen. Maar tegenwoordig is vrijwel iedere uitwedstrijd van MVV een zogenaamde risicowedstrijd, waarbij sowieso op de heenreis geen alcohol mag worden gedronken. Voor mij is de lol er vanaf. Ik zit nog liever met vrienden voor de tv dan opgesloten met provocerende politie in een hok en dan ook nog met een droge keel”

Patrick vindt de maatregelen en richtlijnen voor uitwedstrijden niet meer van deze tijd: “Het is absurd dat van elke supporter van de bezoekende club een foto gemaakt wordt met een ID. Voetbalsupporters zijn toch geen criminelen !? Het kan gewoon heel simpel in dit digitale tijdperk. Online de bustickets op naam laten kopen, zodat de lokale autoriteiten weten wie er in de bus zitten. Dat is voldoende. En de rotte appels die zich misdragen eruit pikken en stadionverboden geven, want er hangen tegenwoordig overal camera’s in de stadions”.

“Je bent supporter van je club, zowel in glorietijden als in mindere tijden. Laat die successupporters maar lekker thuis blijven“.

Niet alleen MVV zit in een dal. Het totale Limburgse voetbal verkeert in een crisis. De (landelijke) media hebben alweer hun fusie-stokpaardje uit de mottenballen gehaald. “Liever creperen dan fuseren”, is een veelgehoorde supportersleus. Moeten we, nu het daadwerkelijk creperen is, een fusie heroverwegen, of is dit nog steeds een “no go”? Patrick is stellig: “Nee, een fusie in Limburg is onmogelijk met deze achterban en historie. MVV is ‘Mestreech’ en dat moet gewoon zo blijven. En zelfs als alle vier de Limburgse clubs in de Eerste Divisie zouden spelen, dan moet je gewoon elke Limburgse club in zijn waarde laten en het sportief laten uitvechten in de derby’s. Mijn motto: “Je bent supporter van je club, zowel in glorietijden als in mindere tijden. Laat die successupporters maar lekker thuis blijven.”

Ruben: “De stad Maastricht, waar alles kan. Zolang het maar in het straatje van onze burgemeester past. Het afzetten van het hele Vrijthof en de Markt voor André Rieu of het reserveren van miljoenen euro’s voor een enkel avondje Eurovisie Songfestival. Maar tegelijkertijd een stad die niet eens een Eredivisieclub kan hebben. Dat kan toch eigenlijk niet? Dat is toch met geen pen te beschrijven? Een fusie is voor mij de aller- allerlaatste optie. Maar nóóit fuseren met Roda in ieder geval! Dat zal wel door mijn leeftijd komen en de veldslagen die we vroeger tijdens de DSM-Cup en eigenlijk bij iedere andere wedstrijd hadden. Mijn gevoel hierover zit heel diep. Iedereen van mijn leeftijd zal dat beamen. Dus voor mij een volmondig: Ja, liever creperen dan fuseren!”

Advertentie