Claudio Ranieri heeft zich op zijn 68e nog maar eens in de geschiedenisboeken gezet. De Sampdoria-trainer versloeg afgelopen weekend Genoa CFC in de Derby della Lanterna en is zo de eerste trainer die de vier grote Italiaanse derby’s winnend kon afsluiten. Naast sprookjesschrijver met Leicester City mag Ranieri vanaf nu dus ook ‘derbykoning van Italië’ op zijn naamkaartje zetten.

Tot de vier grote Italiaanse derby’s worden die van Milaan, Rome, Turijn en Genua gerekend. Ranieri slaagde er als eerste in om ze alle vier minstens één keer te winnen als trainer. Sterker nog, Ranieri is vooralsnog ongeslagen in de grote Italiaanse derby’s. Een overzicht:

  • Ranieri was van 2007 tot 2009 trainer van Juventus. In het seizoen 2007/08 pakte Juve 4 op 6 tegen stadsgenoot Torino FC: op de de zesde speeldag gingen Raniero en co. met 0-1 winnen in het Olympisch Stadion na een doelpunt van David Trézéguet. Op de 25e speeldag kon Torino grote broer Juventus op 0-0 houden in datzelfde Olympisch Stadion, waar Juventus van 2006 tot 2011 zijn thuiswedstrijden afwerkte in afwachting dat het Allianz Stadium geopend kon worden. Het seizoen daarop won Juventus tweemaal met het kleinste verschil van Torino.
  • Na zijn twee jaar durende passage bij Juventus werd Ranieri trainer van AS Roma. Op sinterklaasdag 2009 had Ranieri na de 1-0-zege tegen Lazio Roma zijn eerste Romeinse derbyzege beet. Op speeldag 34 won Roma, toen nog leider, met 1-2 bij de stadsrivaal. Ook in het seizoen 2010/11 pakte Ranieri twee keer de scalp van Lazio: 0-2 en 2-1. Een maand en een dag na de laatste derbyzege stapte Ranieri op bij de Giallorossi.
  • Op 22 september 2011 nam Ranieri de fakkel over bij Internazionale. De geboren Romein haalde niet eens het einde van het seizoen, maar won op speeldag 18 wel met 0-1 van stadsgenoot en toenmalig titelhouder AC Milan. Ranieri werd op 26 maart 2012 ontslagen en maakte dus niet mee hoe Inter onder zijn opvolger Andrea Stramaccioni op de voorlaatste speeldag met 4-2 won van Milan. Op 6 augustus 2011 had Milan Inter wel met 2-1 verslagen in de Italiaanse Supercup onder Ranieri’s voorganger Gian Piero Gasperini.
  • Na omzwervingen bij AS Monaco, Griekenland, Leicester City, Nantes, Fulham en AS Roma werd Ranieri op 12 oktober 2019 trainer van UC Sampdoria. Zijn eerste stadsderby van Genua sloot hij alvast winnend af. Afspraak op 3 mei 2020 om te zien of hij zijn statistiek in stand heeft kunnen houden.