Erwin Koeman is zijn baan als bondscoach van Oman kwijt. De 58-jarige Nederlander betaalt het gelag voor de snelle uitschakeling op de Golf Cup enkele weken geleden. Koeman was nog maar sinds februari van dit jaar aan de slag bij Oman, waar hij toen de vorige maand overleden Pim Verbeek opvolgde.

Zo slecht heeft Koeman het nochtans niet gedaan bij Oman: in de twaalf interlands onder zijn hoede won Oman negen keer, verloor het twee keer en speelde het één keer gelijk. In de tweede WK-kwalificatieronde voor het WK 2022 bleef Oman bovendien prima in het spoor van groepsleider Qatar: met nog vijf van de tien groepsduels te gaan staat Oman tweede met twaalf punten, op één punt van de Qatari. Het was echter de Golf Cup of Nations, een voetbaltoernooi voor de Arabische landen rond de Perzische Golf, die Koeman de das omdeed: Oman pakte als titelverdediger slechts 4 op 9 in een groep met Bahrein, Koeweit en Saoedi-Arabië, waardoor het na de groepsfase al moest afdruipen. Reden genoeg voor de Omani om de ex-speler van KV Mechelen te ontslaan.

Eerder was Koeman al eens bondscoach geweest van Hongarije (2008-2010). In de WK-kwalificatiegroep voor het WK 2010 was hij toen vierde geëindigd onder Denemarken, Portugal en Zweden. De laatste jaren had hij eerder als assistent van zijn broer Ronald (Southampton, Everton) en landgenoot Philip Cocu (Fenerbahçe) gewerkt. Daarvoor was hij als hoofdtrainer actief bij RKC Waalwijk, Feyenoord, FC Utrecht, FC Eindhoven en opnieuw RKC Waalwijk. Het toeval wil dat er bij het Oranje van broer Ronald net een plaatsje als assistent-bondscoach is vrijgekomen na het vertrek van Kees van Wonderen…

Advertentie