Nederland lijkt niet te moeten rekenen op Memphis Depay tijdens het EK 2020. De 25-jarige linksbuiten van Olympique Lyon scheurde zondagavond de kruisband van zijn linkerknie en mist zo de rest van het seizoen. Ook het EK van komende zomer mag hij wellicht vergeten.


De 0-1-nederlaag tegen Stade de Rennes was lang niet de grootste zorg van Lyon gisterenavond. Met 9 goals in 13 wedstrijden leverde kapitein Depay een serieuze bijdrage aan de knappe remonte van Les Gones: anderhalve maand geleden stond de zevenvoudige landskampioen nog zeventiende, vandaag achtste. Maar de Lyonnezen zullen het de rest van het seizoen dus zonder Depay moeten doen: nadat hij in de eerste helft flink wat schoppen te verduren kreeg bleef de ex-Man U-speler bij de rust in de kleedkamer, waar niet veel later bevestigd werd wat iedereen vreesde: gescheurde kruisband. Het was beslist geen topavond voor Lyon, want eerder in de wedstrijd was ook Jeff Reine-Adélaïde uitgevallen met een gescheurde kruisband van de… rechterknie.

Lyon rekent dit seizoen niet meer op de Nederlandse flankspits, die met vijf goals in vijf groepswedstrijden ook een grote rol speelde in de Champions League-kwalificatie van de club. Maar ook Oranje-bondscoach Ronald Koeman zal vannacht niet goed geslapen hebben. Met zes goals en acht assists (in slechts zes wedstrijden nota bene) was Depay een sleutelspeler in de EK-kwalificatiecampagne van de Nederlanders. Met onder andere Ryan Babel, Steven Bergwijn en Quincy Promes heeft Koeman weliswaar andere opties op de linkerflank, maar een Depay in bloedvorm had Oranje vast enkele plaatsen doen stijgen in het prognoseklassement. Ook voor de 25-jarige Depay kwam Euro 2020 net op tijd om te bewijzen dat de top – lees: Manchester United – hem te vroeg afschreef. In Nederland worden de komende maanden allicht een pak kaarsen aangestoken om de goden af te smeken dat 14 juni 2020, de dag van de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne, niet te vroeg komt.

Advertentie