Henry Onyekuru (22) mag nog maar eens een nieuwe woonst zoeken. De jonge Nigeriaanse aanvaller wordt immers opnieuw uitgeleend en gaat voor de tweede keer in evenveel jaar op huurbasis spelen bij het Turkse Galatasaray SK. Voor de ex-Eupenspeler is het al de derde uitleenbeurt in drie jaar. 

Henry Onyekuru en definitieve transfers, het blijkt geen goed huwelijk. De nog altijd maar 22-jarige Nigeriaanse spits mag immers opnieuw z’n boeltje pakken en op huurbasis elders het mooie weer gaan maken. Opmerkelijk, want afgelopen zomer nam AS Monaco Onyekuru nog voor een slordige 13,5 miljoen euro over van Premier League-club Everton, waar hij nooit kon doorbreken.

Voor Everton hem in de zomer van 2017 weghaalde bij Eupen, maakte Onyekuru het mooie weer in onze Jupiler Pro League. Met 22 doelpunten scoorde hij zelfs evenveel treffers als Anderlechtspits Lukasz Teodorczyk, maar werd hij officieel geen topschutter omdat de Pool vaker op verplaatsing had gescoord. Topscorer of niet, de Toffees haalden de jonge snelheidsduivel weg uit de Oostkantons en leenden hem meteen weer uit aan Anderlecht.

Daar klikte het niet echt met coach Hein Vanhaezebrouck en tot overmaat van ramp liep hij uitgerekend tegen Eupen in december 2017 een zware knieblessure op die hem uiteindelijk zijn deelname aan het WK zou kosten. Onyekuru beweerde meermaals dat hij het WK wél had kunnen halen, maar dat hij “geboycot werd door Hein Vanhaezebrouck.”

Blijven in Brussel was dus geen optie en dus leende Everton hem voor een jaar uit aan Galatasaray. Daar was hij vorig seizoen goed voor veertien doelpunten in 31 competitiewedstrijden en had hij een flink aandeel in de 22e titel voor de grootmacht uit Istanboel. Dat was ook de Monegasken niet ontgaan en toen die met 13,5 miljoen euro kwamen aankloppen bij technisch directeur Marcel Brands, was Everton maar al te blij dat het nog 5,5 miljoen euro winst kon maken op een leenspeler.

“Nu is hij echt vertrokken”, dacht menig voetballiefhebber, maar ook in het prinsdom beleefde Onyekuru het voorbije half jaar een moeilijke periode. Hij raakte namelijk al snel geblesseerd aan de hamstring en speelde eind september al zijn laatste match voor Les Rouge et Blanc.  En zo vertrekt Onyekuru met amper vier officiële duels voor de Monegasken op zijn teller naar de Turkse hoofdstad.

Zich sportief verbeteren doet de Nigeriaan niet echt. De hoofdstedelingen zijn namelijk Europees al uitgeteld na een vierde plaats in de Champions League-poule met Club Brugge en staan momenteel pas zevende in de Turkse Süper Lig. Veel te laag, beseffen ook de eigenaars en dus trokken ze naast Onyekuru ook de Uruguayaanse linkervleugelverdediger Marcelo Saracchi (RB Leipzig) op huurbasis aan. Met de transfer van Onyekuru lijkt een vroegtijdige terugkeer van enfant terrible Diagne ook weer wat onwaarschijnlijker geworden.

Advertentie