De Spree heeft wel al eens rustiger gestroomd in Berlijn. De ploeg staat in de kelder van het klassement, wat zorgwekkend is voor een ploeg die in de wintertransferperiode ferm investeerde. Alsof dat nog niet genoeg is, lekte woensdag, 15 dagen nadat Jürgen Klinsmann zijn ontslag heeft ingediend als hoofdtrainer van Hertha Berlijn, een document op het internet. Het bleek een dagboek te zijn dat Klinsmann gemaakt had over zijn 76 dagen als coach. De voormalig Duits international schuwt de beschuldigingen aan het adres van het bestuur niet.

Het document, dat deels geschreven is door Klinsmann zelf, is 22 pagina’s lang en werd gepubliceerd door Sport Bild. Klinsmanns management heeft de authenticiteit van het dagboek al bevestigd, maar voegt toe dat het niet weet wie het dagboek lekte. De voormalige bondscoach van Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika verliet zijn post als hoofdtrainer en dit kwam als een complete verrassing voor het bestuur en de supporters van Hertha. In een livestream op Facebook liet hij toen al weten dat hij niet kon werken met teammanager Michael Preetz.

“Er is een leugencultuur binnen de club en dit heeft de vertrouwensband tussen de spelers en Preetz ook aangetast,” vertelt Klinsi. Hij laat geen spaander heel van algemeen manager Michael Preetz, die al sinds 1996 in Berlijns loondienst werkt: “Dit zijn jaren van catastrofale nalatigheden, catastrofale planning van Preetz. Zoals wanneer hij het trainingskamp in Orlando organiseerde: er was een groep vakantiegangers die wijn dronk en sigaren rookte, en een groep die intensief trainde.”

Een onbekende schrijver in het document schrijft het volgende: “Mocht Klinsmann in november niet hebben overgenomen, zou de club nu al gedegradeerd zijn naar de 2. Bundesliga. Het bestuur is niet klaar voor deze situatie door het wanbeleid van het bestuur.” Klinsmann voegt er aan toe dat Herthavoorzitter Werner Gegenbauer een koppigaard is en zijn woord niet houdt. Verder zorgde de ex-Bayerntrainer voor sponsordeals met Amazon en TESLA en voor een extra investering van 150 miljoen euro vanwege Lars Windhorst. Hij gaf al eerder aan dat hij meer inspraak had gewild in de wintertransfers.

Woensdagmiddag reageerde het bestuur van Die alte Dame: “Klinsmann heeft de club misleid. Hij probeert zijn ontslag te rechtvaardigen met absurde insinuaties. Hertha lijdt aan reputatieverlies door deze zaken. We hebben het recht om juridische stappen te nemen.” Michael Preetz voegt eraan toe dat hij tegen deze soort kritiek kan en dat hij de beschuldigingen van Klinsmann diep betreurd.

Het dagboek eindigt met een handleiding hoe Hertha BSC het goede pad kan opgaan. “Het management moet volledig vervangen worden en wel onmiddellijk. Wanneer dit niet gebeurt, zullen de aangetrokken topspelers middelmatig worden. Dit komt door een basisregel in voetbal: je bent maar zo goed als je werkomgeving. Spelers passen zich aan de club aan, niet omgekeerd.” Daarnaast adviseert Klinsmann om Alexander Nouri in dienst te houden, omdat hij nog nauw communiceert met de oude staf. Hij was dan ook de assistent-trainer van Klinsmann.

Klinsmann haalde slechts 12 punten in tien wedstrijden. Die Herthaner spendeerden 80 miljoen euro in afgelopen transferperiode, maar met nog 11 wedstrijden te spelen heeft interim-coach Nouri de zware taak om zich te handhaven in de Bundesliga. Hij gaf al aan dat hij zich volledig op de wedstrijd focust en dat hij dit ook verwacht van zijn spelers. Berlijn moet vrijdag naar Fortuna Düsseldorf, dat slechts zes punten lager staat in de degradatiezone.

Advertentie