Het is woensdag, dat betekent in voetbaltermen dat het een rustige avond wordt, tenzij er Champions League op televisie is. Of… bekervoetbal. En wat vandaag opvalt: veel verhitte duels!

We beginnen onze ronde door Europa in Frankrijk. Daar staat het duel tussen Lyon en PSG op het menu. Het wordt voor de Parijzenaars niet gemakkelijk bij Les Gones, die afgelopen week thuis wonnen van Juventus en de Derby du Rhône tegen Saint Etienne vorige zondag tot een goed einde brachten. Ondertussen is Lyon thuis al 10 matchen ongeslagen en voor de komst van PSG zal het er voor de derde keer in een week tijd warm aan toegaan. De rivaliteit tussen de twee ploegen is vooral gegroeid doordat Lyon 7 titels op een rij won vanaf 2002. Zowel de thuis- als de uitfans zijn berucht om hun goede en warme sfeer die ze elke week brengen, naast spektakel op het veld mogen we ons hier dus ook opmaken voor een halve finale met spektakel naast het veld. Een leuk extra weetje: de aartsrivaal van Lyon, Saint Etienne, speelt in de halve finale tegen Rennes. Van een ‘Derby du Rhône’ als finale liggen ze stiekem al te dromen in Lyon. De match gaat deze avond om 21u10 van start.

Utrecht – Ajax

In het Nederlandse Utrecht vindt er deze avond dan weer een halve finale plaats waar volledig Utrecht al van wakker ligt sinds de loting. Aartsrivaal Ajax komt op bezoek. Het heeft nooit geboterd tussen de twee clubs, dat ging in het verleden vaak gepaard met gevechten en chaos in en rond het stadion. Ook deze keer is de Galgenwaard volledig uitverkocht voor de kraker en aangezien de halve finale wordt beslist met enkel een heenmatch, ziet Utrecht zijn kans. Niet geheel onterecht, na de Europese uitschakeling tegen Getafe en de verliespartijen tegen AZ en Heracles in de competitie lijkt het een perfect moment om Ajax te treffen. De match begint om 20u45.

PAOK – Olympiakos en AEK Athene – Aris

Als we dan even het vliegtuig nemen richting Griekenland, staat er ons een warme avond te wachten. En dan hebben we het niet over de de temperatuur in Griekenland. De vier ploegen die het tegen elkaar opnemen in de Griekse beker, kunnen elk rekenen op een geweldige aanhang. Iedereen kent de Griekse filmpjes wel van een volledig stadion in vuur en vlam door pyrotechnisch materiaal. Of dat gezond en verantwoord is, is iets anders, maar geef toe, je kijkt ernaar met open mond.


Olympiakos ging op 23 februari nog met 0-1 winnen in de competitie bij PAOK, zo lopen de rood-witten 7 punten uit op PAOK, tweede in de stand. Een tweede keer op een rij thuis verliezen van aartsrivaal Olympiakos belooft alvast niet goed onthaald te worden in Thessaloniki. Al zal het niet makkelijk worden, de ploeg uit Piraeus liet in 26 competitiematchen amper 9 tegendoelpunten noteren. De wedstrijd wordt in een heen- en terugmatch afgewerkt, wat Olympiakos een grote kans geeft om de finale te halen. De Griekse klassieker tussen de nummers 1 en 2 van het land geeft hoe dan ook elke keer opnieuw vuurwerk. De wedstrijd begint om 20u30.

In de hoofdstad van Griekenland, Athene, is er iets vroeger al de supportersclash tussen Athene en Thessaloniki. AEK Athene en Aris staan neus aan neus in deze halve finale. Het laken lijkt op het veld vooral naar de kant van AEK getrokken te worden, daar verloren ze immers thuis niet meer sinds 25 augustus 2019, op speeldag 1 van de competitie. Een loodzware klus dus, zeker als je weet dat Aris 7 van zijn laatste 12 uitmatchen gelijkspeelde en driemaal verloor. Ondanks die mindere resultaten buitenshuis doet de club het niet slecht, met een halve finale in de beker en een zesde plaats zijn ze nog aanwezig in groep 1 van de Griekse competitie. Daar strijden ze mee voor de Champions League-plaatsen, wat voor Aris op zich al een geslaagd seizoen zou betekenen. Als Aris een uitdoelpunt weet te scoren, lijken de kansen enorm te stijgen. De gele club uit Thessaloniki kan thuis namelijk op een heksenketel rekenen in de terugmatch. Het belooft een interessante avond te worden in Griekenland. De laatst besproken partij begint om 17u30.

Hajduk Split – Dinamo Zagreb

Niet alleen maar bekerduels deze avond. In het mooie Kroatië staat deze avond ‘The Eternal Derby’ op het menu. Deze derby is misschien wel een van de oudste rivaliteiten ter wereld. De oorsprong kan gevonden worden in de jaren ’20, toen de competitie nog op grondgebied Joegoslavië werd gespeeld. De twee clubs hebben sinds 1992 25 van de 27 titels onderling verdeeld en 21 van de 27 bekers. Vanavond lijkt het hoe dan ook de match van de laatste kans voor Hajduk. De club uit Split staat 14 punten achter Dinamo Zagreb en bij een verlies is de achterstand eigenlijk te groot om nog goed te maken. Leuk weetje: de supportersgroep ‘Torcida’ van Hajduk Split wordt gezien als de oudste supportersgroep in Europa, zij begonnen al in 1950. Een van de hevigste rivaliteiten ter wereld en een wedstrijd die wordt gezien als een van de laatste kans? Dat kan niets anders dan vonken geven! Aftrap om 19u.

Andere matchen

Verder is er ook een derby die vroeger begint vandaag, in het verre Rusland. Daar staan Spartak Moskou en CSKA Moskou tegenover elkaar in de kwartfinale van de beker. De winnaar komt hoogstwaarschijnlijk uit tegen Zenit Sint-Petersburg. Spartak staat 9e in de competitie en hoopt zijn seizoen nog wat kleur te geven met een succesvol bekeravontuur. Verder staan onder meer deze matchen nog op het menu op deze warme woensdagavond:
Leicester – Birmingham
Sheffield Wednesday – Man. City
Tottenham – Norwich
Leverkusen – Union Berlin
Eintracht Frankfurt – Werder Bremen

Advertentie