We leven ondertussen een kleine maand in een lockdown (light-versie). Het is bovendien ook al een maand dat het competitievoetbal stilligt en er dus geen bal meer te beleven valt (pun intended). Helaas komt het voetbal vooral door plat opportunisme in het nieuws.

Met de uitbraak van het coronavirus is gebleken dat solidariteit geen hol begrip is. Mensen over heel het land steunen elkaar, helpen waar ze kunnen of blijven in de naam van de volksgezondheid in hun kot. De Belgische profclubs houden zich echter vooral bezig met het redden van hun eigen hachje.  

Ik vind het schrijnend om te lezen dat een Belgische voetbalgrootmacht zoals RSC Anderlecht van clubs die Europees voetbal zullen spelen verwacht dat ze, in het kader van solidariteit, dat geld zullen verdelen onder de clubs die geen Europees voetbal spelen. Enkel en alleen omdat zij hun financiën zelf zodanig hebben laten ontsporen? Je reinste vorm van opportunisme. Mijn vraag is dan eigenlijk ook heel simpel: werkt die verdeling van de Europese gelden met terugwerkende kracht? Zij hebben namelijk jarenlang Europees voetbal gespeeld en daar ook wel een serieuze cent mee verdiend. Dat zou pas een vorm van solidariteit zijn.

Nog een vorm van solidariteit in het Belgisch voetbal ruikend naar opportunisme is te vinden bij enkele clubs uit 1A. Zij zetten hun spelers op technische werkloosheid, waarbij ze dus gebruik maken van een systeem waar ze niet (!) aan bijdragen. Hallo, Belgische politiek?!

Dat het Belgisch voetbal ziek is, was al duidelijk na ‘Operatie Propere Handen’. Maar nu is gebleken dat het niet zomaar ziek is, maar strontziek. Er gaan miljarden om in het voetbal, honderden miljoenen in het Belgisch voetbal en toch durven de clubs gebruik te maken van deze crisis om hun financiële wanorde op te lossen door anderen ervoor te laten betalen…

Moeten wij medelijden hebben met de clubs nu ze problemen hebben om hun licentie te verkrijgen en minder geld binnenkrijgen doordat de competitie is stilgelegd? En met de spelers, nu ze misschien iets minder verdienen? Nee! De Belgische speler verdient gemiddeld €211.000 bruto en de clubs keerden voor een totaal van 37 miljoen euro aan commissies uit aan makelaars. Dit is op zijn minst wraakroepend te noemen. Wat is de volgende stap? Geld aftroggelen van de eigen supporters door te vragen om af te zien van de recuperatie van het geld dat ze betaald hebben voor hun abonnement? Met alle plezier, moest ik ook €211.000 euro per jaar verdienen.

Deze sport manifesteert zich hoe langer hoe meer als wereldvreemd. Wat ooit een sport was voor de gewone man, is nu enkel en alleen maar een miljoenenbusiness die geen rekening houdt met de problemen die zich buiten hun ivoren toren voordoen. Het enige wat deze crisis duidelijk heeft gemaakt, is dat het kaf van het koren gescheiden zal worden. To be continued dus…