Het goede nieuws houdt maar niet op. Na de heropstart van de Bundesliga en de geplande herneming van La Liga (11 juni), de Premier League (17 juni) en de Serie A (20 juni), komt nu ook de Britse openbare omroep BBC met goed nieuws voor de voetbalfan: voor het eerst sinds de oprichting van de Premier League in 1992 zal BBC live competitiewedstrijden uitzenden.

Voor wie dacht dat het coronavirus alleen maar negatieve gevolgen had, zal dit nieuws een opluchting zijn. Voor het eerst sinds het seizoen 1987-1988 kunt u weer bij de BBC terecht voor live Engels eersteklassevoetbal. De Britse openbare omroep heeft namelijk een deal gesloten met de rechtenhouders in Groot-Brittannië om vier Premier League-wedstrijden live te verslaan. Daarnaast kunnen de trouwe kijkers van Match of the Day op hun beide oren slapen, want ook Gary Lineker en zijn pundits nemen weldra opnieuw plaats voor het greenscreen in Londen. De ex-spits van Leicester en Barcelona staat al te popelen.

In Engeland moeten nog zomaar even 92 (!) wedstrijden afgewerkt worden. Alle 92 duels worden live aangeboden op Sky Sports en BT Sport, waarvan er dus vier ook op de BBC te zien zullen zijn. “Kan dat zomaar?”, horen we u al denken. Wel, in Engeland zitten de tv-rechten enigszins anders in elkaar dan bij ons in Vlaanderen. Waar Play Sports en Proximus Sports de afgelopen jaren alle wedstrijden van de Belgische competitie konden aanbieden, worden de matchen in Engeland per speeldag verdeeld over de traditionele rechtenhouders Sky Sports en BT Sport. Een derde hond, Amazon Prime, kocht dit seizoen zelfs de rechten van twee speeldagen in december.

Dat de BBC nu ook vrij live wedstrijden mag uitzenden, past in de (r)evolutie die in Engeland aan de gang is. Zo bundelden Sky Sports en BT Sport in februari van dit jaar hun krachten en boden ze hun klanten een superdeal aan. Door de nieuwe deal kunnen die nu een abonnement nemen waarin zowel de zenders van Sky Sports en BT Sport zitten waarop ze naast de Premier League ook de Champions League kunnen zien. Een deal om als Belg alleen maar van te kunnen dromen, vindt u niet?

Welke matchen BBC gaat uitzenden is voorlopig nog een goed bewaard geheim, maar wat vaststaat is dat u zelfs zonder abonnement bij Proximus of Play Sports sowieso zult kunnen genieten van Engels topvoetbal. Allen naar BBC Sport, want de Engelse leeuw laat binnenkort opnieuw zijn klauwen zien.

Update: Play Sports is van plan om alle Premier League-duels uit te zenden. “Wij gaan er alles aan doen om onze Premier League-fan maximaal op zijn wenken te bedienen”, reageert woordvoerster Isabelle Geeraerts.