SC Freiburg heeft vandaag bekendgemaakt dat hoofdtrainer Christian Streich zijn contract verlengt. De duur van het contract wordt zoals gebruikelijk bij de club niet vermeld, maar omdat zijn contract deze zomer afliep, veronderstellen Duitse media dat het een eenjarige verbintenis is. Hij is sinds 2011 T1 van Freiburg. Dat is de langste ambtstermijn van de huidige Bundesliga-trainers.

SC Freiburg maakt er een gewoonte van om in zijn aankondigingen de duur van een contract niet mee te geven, maar er zijn vermoedens dat Christian Streich niet lang meer bij de club van zijn dromen blijft. Streichs contract liep deze zomer af en hij stelt zichzelf steeds vaker in vraag. Dat deed hij vandaag opnieuw: “Je moet jezelf afvragen of je nog goed genoeg bent”. De Duitse media en Transfermarkt veronderstellen een eenjarig contract voor de 55-jarige trainer.

Streich zelf deed dan ook weer vermoeden dat het voor hem hier niet stopt: “We moesten zelfs niet onderhandelen, want ik weet dat ik hier wil blijven. Het was vanzelfsprekend en we hebben afgesproken dat we doorgaan tot de club, of ik, zegt dat het genoeg is geweest.”

Kind van de regio
In een voetbalwereld waar de druk om te presteren enkel toeneemt en ware loyaliteit een rariteit wordt, vormt Christian Streich een constante voor SC Freiburg. Streich is een kind van de Freiburgse regio. Na een spelerscarrière waar hij bij beide Freiburgse voetbalclubs speelde, begon hij zijn trainerscarrière in 1995 bij de jeugd van SC Freiburg.

Op organische wijze groeide Streich door de rangen. Na amper een seizoen mocht hij de U19 coachen, waar hij tot 2007 aan de slag was. Hij zat vier jaar lang op de bank van de hoofdmacht van Die Breisgau-Brasilianer als assistent-trainer. In december 2011 nam hij eerst ad interim de fakkel over van Marcus Sorg en tot vandaag leidt hij nog steeds het eerste elftal. Zelfs toen de club in 2015 degradeerde, bleef hij aan en bracht hij hem onmiddellijk terug naar de Bundesliga. Dit seizoen doet Freiburg zelfs nog mee voor Europees voetbal.

Alles wat goed is
Als lokale jongen belichaamt Streich de waarden en normen van Freiburg. De club ligt vlakbij de Zwitserse en Franse landsgrenzen en wordt gedwongen om zeer lokaal te scouten, want in Duitsland mogen buitenlandse talenten pas vanaf hun zestiende voor een club tekenen. Freiburg ontwikkelde daarom een Bilbao-esque filosofie qua opleiding, die de komende jaren nog wordt uitgebreid. Daarnaast zijn ze ook samenwerkingen aangegaan met Zwitserse en Franse grensclubs. 

Net zoals de stad Freiburg, staat voor de voetbalploeg alles in het teken van duurzaamheid, de lange termijn en sociale emancipatie. Streich gelooft hier ook in en staat voor ‘alles wat goed is’. Hij laat het niet na om op persconferenties lange redevoeringen over maatschappelijke thema’s te geven en pleit openlijk tegen racisme en voor meer gelijkheid in de samenleving. Zoals hij bij het clubmagazine Heimspiel liet optekenen: “Ik weet niet of het beter is dan elders, maar hier is het zeer bijzonder.”