Normaal gezien ging vandaag – 12 juni 2020 – het EK voetbal van start, maar door de uitbraak van het coronavius werd EURO 2020 noodgedwongen uitgesteld tot volgende zomer. “We hadden er allemaal naar uitgekeken, maar de omstandigheden beslisten daar anders over”, klinkt het bij Rode Duivel en Club Brugge-doelman Simon Mignolet.

Vanavond zouden Turkije en Italië het EK 2020 in Rome op gang trappen, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Bijgevolg besliste de UEFA medio maart om het toernooi met een jaar uit te stellen. “Zeer jammer, maar het is niet anders”, klinkt het bij doelman Simon Mignolet (32) in een interview met Qmusic.

“Via de WhatsAppgroep van de Rode Duivels werd aangekondigd dat het EK deze zomer niet zou doorgaan wegens het coronavirus. We hadden er nochtans allemaal naar uitgekeken, maar de gekende omstandigheden zorgen ervoor dat het niet mogelijk is om zo’n voetbaltoernooi af te werken”, vertelt de Limburgse goalie. “De Rode Duivels staan momenteel even on hold. We zullen elkaar pas terug zien in september wanneer de kwalificaties voor het volgende toernooi op de planning staan. Nog even wachten dus, en dat is wel jammer, want het is altijd leuk om elkaar terug te zien en dat is inmiddels al even gelden.”

Landskampioen

Geen Rode Duivels dus deze zomer, maar dat wil niet zeggen dat de Belgen zelf de komende weken niet meer in actie komen op het veld. “De competities in de meeste landen zijn of worden weldra opnieuw hervat. Op dit moment zijn er veel jongens opnieuw aan het voetballen of trainen. Iedereen is dus bezig met zijn eigen club.”

Voor Mignolet en co zit – in tegenstelling tot heel wat andere Belgen – het huidige seizoen er wél definitief op. De Belgische voetbalbond besliste vorige maand om de competitie te beëindigen en leider Club Brugge uit te roepen tot landskampioen. “Ook hier werden we via WhatsApp op de hoogte gebracht van dat nieuws. Gezien de voorsprong die we hadden op de rest in de stand, denk ik dat Club Brugge verdiend en terecht de landstitel kreeg toegewezen. Een uitgebreide viering, zoals dat normaal hoort te zijn, was helaas niet aan de orde.”

Blauw-zwart herneemt – zoals het gros van de Belgische ploegen – volgende week de training. “We zijn de afgelopen maanden veel in beweging gebleven door individuele trainingen af te werken. Op dat vlak is er weinig van de vorm en fitheid verloren gegaan. We stomen ons alvast klaar om het volgende seizoen goed aan te vatten”, aldus Mignolet.

Club Brugge hervat het seizoen op 1 augustus met de bekerfinale tegen Antwerp.