HSV Hoek is verreweg de meest Belgisch getinte ploeg in de Nederlandse derde divisie. Dat heeft natuurlijk veel, zo niet alles, met de geografische ligging van de ploeg uit Zeeuws Vlaanderen te maken. Hoek, een dorp dat hoort bij de gemeente Terneuzen, ligt namelijk op amper vijf kilometer van de Belgische grens bij Assenede.

De “Trots van de Lovenpolder” is de hoogst geklasseerde ploeg in de omtrek, ook aan de Vlaamse kant van de grens. Het is de beste voetbalploeg van de provincie Zeeland, sinds het verdwijnen van VC Vlissingen (later VCV Zeeland) uit de profreeksen in 1992. De blauw-witten spelen in de Derde Divisie. Dat is, anders dan de naam doet vermoeden, het vierde voetbalniveau in Nederland. Deze divisie is gesplitst in een zaterdag- en een zondagafdeling, hetgeen van oudsher terug te herleiden is naar de geloofsovertuiging van de verschillende clubs. HSV Hoek komt uit in de zaterdagse competitie.

Sportpark “Denoek” is een knus onderkomen, dat plaats biedt aan ongeveer 2500 toeschouwers. Gemiddeld trekt een thuismatch van de blauw-witte formatie ongeveer zevenhonderd bezoekers. Hieronder ook een pak Belgen. Niet in het minst vanwege het feit dat de selectie van HSV Hoek een waar contingent aan Vlaamse spelers herbergt. De spelersgroep van de club telde vorig seizoen maar liefst zeven Belgen en voor komend seizoen wordt dit aantal zelfs nog uitgebreid naar acht spelers.

Tegenover twee vertrekkende Belgen (Robin Nelis die naar Olsa Brakel trekt en de met voetballen gestopte Kim Vandenbergh), staan drie nieuwe landgenoten. Doelman Griffin de Vroe komt over van Oudenaarde en speelde in het verleden bij onder meer Lokeren en Racing Mechelen. De bij KSV Temse weggehaalde centrale verdediger Niels de Pauw is opgeleid bij Waasland Beveren en speelde ook nog bij Sint-Niklaas. Linksbuiten Giovanni Delannoy tot slot, maakt de overstap van  RFC Wetteren en kwam vroeger ook nog uit voor Roeselare en Ingelmunster.

,,Daardoor hebben we nu een voorlopige selectie van achttien man’’, zegt Jacky Lambert, lid van de technische commissie. ,,De komende maanden kan daar nog wat bij komen. Daar hebben we nog genoeg tijd voor.’’

De trainer van HSV Hoek is, het zal niemand verbazen, ook een Belg en luistert naar de naam Lieven Gevaert. Hij was in ons land voorheen werkzaam bij Mandel United, Ingelmunster en Dikkelvenne.

Tussen de oud-spelers van Hoek komen we ook nog twee voormalige Rode Duivels tegen: Dimitri M’Buyu (in 1997) en Cédric Roussel (in 2011) speelden ook allebei nog een blauwe maandag voor de club.

DE (VOORLOPIGE) SPELERSKERN VAN HSV HOEK VOOR HET SEIZOEN 2020/2021: Doelmannen: Jordi de Jonghe (B) en Griffin de Vroe (B). Verdedigers: Fabian Wilson, Alexander Embrechts (B), Roycel James, Niels de Pauw (B), Karim Bannani en Seppe Vereecke (B). Middenvelders: Steven Smulder, Rik Impens (B), Jonathan Constansia, Aaron Verwilligen (B) en Reguillo Vandepitte. Aanvallers: Erwin Franse, Ruben de Jager, Steve Schalkwijk, Kyle Doesburg en Giovanni Delannoy (B).