In de rubriek ‘vergane glorie’ licht DFVF een ‘vergane’ ploeg uit Nederland of België uit. In deze aflevering aandacht voor VCV Zeeland, de eerste en tot op heden ook enige Zeeuwse betaald voetbalclub die Nederland gekend heeft. Na een kortstondig profavontuur verdween de club uit Vlissingen in 1992 alweer uit het betaalde voetbal. Heden ten dage speelt de club, weer onder haar oorspronkelijke naam VC Vlissingen, in de Hoofdklasse B bij de zondagamateurs.

Zeeland. Een blinde vlek in het Nederlandse betaald voetballandschap. De enige provincie in het land zonder professioneel voetbal. Altijd al zo geweest, behalve begin jaren negentig van de vorige eeuw. In Vlissingen trok men toen de stoute schoenen aan.

Eind jaren tachtig oogstte amateurclub VC Vlissingen, met niemand minder dan Peter van Vossen in de spits, sportieve successen op het hoogste niveau in het amateurvoetbal. In 1989 geraakte de amateurclub zelfs tot de kwartfinale van de KNVB Beker. Hiervoor had de club de profs van De Graafschap, FC Den Bosch en Telstar uitgeschakeld. Het enthousiasme van supporters en sponsors had tot gevolg dat er een commissie werd samengesteld die de haalbaarheid voor betaald voetbal in Zeeland moest onderzoeken. De uitkomst was positief en de werkgroep gaf het advies een proflicentie aan te vragen bij de KNVB. De ledenvergadering besloot met ruime meerderheid dit advies te volgen, waarna de aanvraag werd ingediend.

Toen ook de KNVB groen licht gaf, stond niets een toetreding van VC Vlissingen tot het betaald voetbal in de weg. De betaald voetbalorganisatie van de club werd ondergebracht in een aparte stichting waarvan het bestuur voor het grootste gedeelte bestond uit bestuursleden van de vereniging. De meeste eerste elftalspelers maakten -tegen een onkostenvergoeding-  de overstap naar het betaalde voetbal, maar er werden ook nieuwe spelers aangetrokken. Het stadionnetje van de club werd door de gemeente aan de normen en eisen van het betaalde voetbal aangepast.

In het seizoen 1990-1991 nam de club voor het eerst deel aan de competitie in de eerste divisie. Zaterdag 18 augustus 1990 werd zo een historische dag in het Zeeuwse voetbal. VC Vlissingen speelde op die dag als eerste ploeg uit Zeeland een wedstrijd in het profvoetbal. Voor 4000 toeschouwers wonnen de Zeeuwen met 2-0 van -het tegenwoordig ook al ter ziele zijnde- RBC Roosendaal.

De zege bleek één van de weinige sportieve hoogtepunten. In het seizoen 1990/1991 eindigde Vlissingen namelijk als 20e en laatste in de stand. Men haalde slechts een schamele 19 punten. Zes wedstrijden werden er gewonnen, allemaal in eigen huis. Op vreemde bodem werd geen enkele keer de volle buit gepakt. De grootste overwinning van het seizoen en daarmee meteen de grootste zege ooit van de club in het betaalde voetbal, was een 5-2 zege tegen FC Wageningen.

Op bestuurlijk niveau was het eigenlijk van meet af aan onrustig. Hoewel de verwachting was dat er in de regio voldoende draagvlak voor profvoetbal zou zijn, moest elk dubbeltje worden omgedraaid en konden de eindjes maar moeilijk aan elkaar geknoopt worden. Het “oude” bestuur werd aan de kant gezet en de nieuwe beleidsvoerders wijzigden de naam in VCV Zeeland. Vóór het seizoen 1991/92 wist de leiding de financiële zaakjes nog op orde te krijgen, maar naarmate het seizoen vorderde, lukte dat niet meer. Het doek viel uiteindelijk toen de Rechtbank in Middelburg het faillissement uitsprak en de KNVB de proflicentie weer introk.

In het seizoen 1991/1992 werd de club opnieuw laatste. Nu met slechts 14 punten. Men behaalde vier zeges, waaronder de enige gewonnen uitwedstrijd in de historie: 1-3 tegen Emmen. De achterstand op de voorlaatste in de stand, TOP Oss, bedroeg maar liefst acht punten.

In 2013 werd opnieuw een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van het realiseren van een “nieuwe” profclub in Zeeland. Het onderzoek werd verricht door de Roosevelt Universiteit, op verzoek van Dolf Roks en de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ) van de gebroeders Dennis en Gérard de Nooijer. Het onderzoek wees uit dat binnen vijf à tien jaar (dus uiterlijk 2023) een profclub op het niveau van de Jupiler League mogelijk zou moeten zijn. Goes of Middelburg zou de speelstad moeten worden. Tot op heden is het er nog niet van gekomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie