Voor veel voetbalclubs is 2020 een financieel rampjaar. Bij AS Roma komen daar ook nog de sportieve wanprestaties van de laatste zes maanden bij. De manschappen van Paulo Fonseca verloren acht van hun laatste twaalf wedstrijden. Tot overmaat van ramp botert het ook niet meer tussen de supporters en het bestuur. Wat veroorzaakte de huidige situatie?

Belangrijk om te vermelden is dat Roma’s huidige situatie niet terug te leiden is tot een specifiek probleem of een specifieke persoon. Zowel op het veld als binnen de club ging het er de afgelopen maanden hevig aan toe.

Sportieve malaise

Een eerste constante is het gebrek aan mentale kracht dat de volledige spelersgroep teistert. Met Fazio, Kolarov en Dzeko beschikt Roma over mannen van vele oorlogen. Toch slagen zij er niet in om een compact team met vertrouwen het veld in te sturen. Vooral tegen ploegen als Atalanta en Juventus acteert Roma angstig en ondergaat het te vaak het spel. Daarbij laat ook de verdediging vaak te wensen over. Het duo Smalling-Fazio is dit seizoen een symbiose van sloomheid en gebrek aan verdedigende metier.

Al is de mentaliteit niet het enige probleem. Roma is voor zijn doelpunten volledig afhankelijk van een man: Edin Dzeko. De Bosniër is samen met Kolarov verantwoordelijk voor bijna de helft van de doelpunten van Roma in de Serie A. Flankspelers Kluivert en Ünder hebben wel een actie in huis, maar leggen geen continuïteit in hun prestaties. Daarnaast vertonen ze ook een groot gebrek aan scorend vermogen. In dat licht mag het ook niet verbazen dat Pedro al een tijdje aan Roma wordt gelinkt. De Spanjaard is immers gekend voor zijn positionering en efficiëntie voor doel.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Het gebrek aan kwaliteit in de spelersgroep maakte de taak van trainer Fonseca er niet makkelijker op. De Portugese oefenmeester pakte vorig seizoen met Shaktar de dubbel en kon bij zijn aankomst de nodige adelbrieven voorleggen. Toch heeft Fonseca zijn stempel nog niet kunnen drukken. Hij moest zich lange tijd aanpassen aan het Italiaanse voetbal en zijn eerste seizoen wordt dan vooral gekenmerkt door een constante verandering van tactiek. Toch moeten we ook bekennen dat Fonseca lange tijd niet over al zijn beste spelers beschikte. Onder andere Zaniolo en Diawara waren lange tijd buiten strijd. Diawara stond twee maanden aan de kant met een blessure aan de meniscus en Zaniolo maakte pas afgelopen zondag zijn rentree tegen Napels na een kruisbandblessure. Hun vervangers, Pellegrini en Cristante, presteerden op zijn zachtst gezegd ondermaats. Dat neemt echter niet weg dat Fonseca het afgelopen halfjaar veel kritiek kreeg. Voorlopig wordt hij nog openlijk gesteund door voorzitter James Pallotta, maar zijn positie wordt stilaan toch onhoudbaar.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Moeilijke overname

Terwijl de club op sportief vlak in een negatieve spiraal zit, rommelt het ook binnenskamers. Vooral voorzitter Pallotta kwam de laatste maanden uitgebreid in beeld. Hij heeft het immers verkorven bij de supporters. Zij herkennen zich niet meer in het beleid van de club. De afgelopen jaren verdwenen er met Totti, De Rossi en Florenzi heel wat clubiconen. Nu Pellegrini de laatste overgebleven Romanista is, hebben de supporters het gevoel dat de ziel van de club is weggevaagd. Pallotta heeft zich daarnaast ook nooit geprofileerd als een betrokken en voetbalminnende voorzitter. De laatste keer dat hij op de club werd gespot, was bij de Romantada tegen Barcelona in de Champions League twee jaar geleden. Het illustreert de desinteresse die de laatste jaren bij Pallotta is gegroeid.

Daarnaast is er ook de moeizame zoektocht naar een nieuwe eigenaar die als een schaduw boven de club hangt. Vanwege zijn slechte relatie met de supporters en de onkunde van Roma om te wedijveren met clubs als Juventus en Inter, besloot Pallotta vorig jaar op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar. Lange tijd leek dat de Amerikaanse zakenman Dan Friedkin te worden, maar eind mei sprong de deal alsnog af. Naar verluidt wilde Friedkin zijn initiële bod verlagen, wat kwaad bloed zette bij Pallotta. Wie nu in poleposition zit, is nog onduidelijk. Een overname zal wel noodzakelijk zijn om de rust in de club te laten terugkeren en de band met de supporters terug aan te halen.

Onzekere vooruitzichten

Voorlopig lijkt het voor Roma een rotseizoen te worden. Met een vijfde plaats en vijftien punten achterstand op de vierde plaats is Champions League volgend seizoen een illusie. De troepen van Fonseca kunnen nog doorstoten in de Europa League, maar zelfs binnen de club geloven ze niet in een eindoverwinning. Kortom, Roma richt zijn pijlen best al op volgend seizoen.

Een grote verantwoordelijkheid ligt daarbij op de schouders van technisch directeur Morgan De Sanctis. Hij zal vooral moeten proberen de sterkhouders langer aan de club te binden. Een makkelijke opdracht wordt dat niet. Zaniolo wordt in verband gebracht met een transfer naar Madrid en Antonio Conte trekt nadrukkelijk aan de mouw van Dzeko. De Italiaan ziet in hem de aangewezen vervanger voor Lautaro Martinez.

Een andere factor die meespeelt, is de financiële aderlating die de coronacrisis met zich meebracht. Doordat er drie maanden niet werd gevoetbald, liep de club heel wat ticketinkomsten kwijt. Als Roma nog versterkingen wil halen, zal het eerst zijn selectie moeten afslanken.

Roma hoeft nog niet te treuren, in de voetbalsport kan het namelijk snel gaan. Een nieuwe eigenaar, vers kapitaal en een paar gerichte transfers kunnen Roma weer in rustiger vaarwater brengen. Al begint de tijd wel te dringen.