Het is een transfer die een tijd op zich liet wachten, maar eindelijk is het zover: Kai Havertz is een Chelsea-speler. Hij verhuist voor tachtig miljoen euro en twintig miljoen euro in bonussen naar Londen. Zo is hij de duurste uitgaande transfer voor Bayer Leverkusen en de duurste inkomende van The Blues.

Chelsea FC onderhandelt al wekenlang met Bayer 04 Leverkusen over Kai Havertz. Het Duits kroonjuweel is een uniek talent en mocht dus absoluut niet onder de vraagprijs vertrekken. B04 wilde, ondanks de coronacrisis, tachtig miljoen cash en bonussen die het totale bedrag tot minstens honderd miljoen euro doen oplopen. Met nog een tweejarig contract is dat een risico dat Die Werkself zich kon veroorloven.

Mede door de Europese campagnes van beide teams stagneerden de onderhandelingen even. Het Duitse management-trio Rudi Völler–Simon Rolfes–Jürgen Gelsdorf kende Havertz’ vertrekwens ook al langer. Kai Havertz zou enkele weken geleden al een persoonlijk akkoord met Chelsea zijn overeengekomen. Hij tekent er een vijfjarig contract, waardoor Chelsea zichzelf zowel sportief als financieel sterk positioneert voor de nabije toekomst.

Het Duitse supertalent scoorde de afgelopen twee seizoenen 38 doelpunten en gaf 16 assists. Hij kan zowel als flankaanvaller als op de ‘tien’ uit de voeten, maar zijn Nederlandse oefenmeester experimenteerde ook met hem als valse spits. Nadat eerder deze zomer zijn landgenoot Timo Werner naar West-Londen trok, ziet het er niet naar uit dat dat experiment zich onder Lampard verderzet.

Zware investeringen

Roman Abramovich is weer razend ambitieus en investeert dus ook aan een razendsnel tempo in zijn ploeg. Ben Chilwell, Malang Sarr en Thiago Silva werden onlangs ook gepresenteerd en Hakim Ziyech en Timo Werner kwamen de ploeg natuurlijk eveneens versterken deze zomer. Daarmee zouden de transferuitgaven van de Russische eigenaar op zo’n 250 miljoen euro komen te staan. Verdere defensieve rekruteringen zijn niet uitgesloten, want de ontevredenheid over Kepa Arrizabalaga en de interesse in Declan Rice zijn geen geheim.