Timothy Castagne arriveerde in Leicester als duurste inkomende verdediger van The Foxes, dus de verwachtingen waren hoog. Brendan Rodgers wilde onze landgenoot al toen hij Celtic coachte en heeft hem eindelijk te pakken. De samenwerking stelt tot dusver nog niet teleur.

Timothy Castagne is niet enkel de duurste inkomende verdediger bij Leicester City, maar ook de duurste Belgische verdediger in de Premier League. Dat is toch wat, zeker voor iemand die geen onbetwiste basisspeler was voor Atalanta Bergamo. Brendan Rodgers wilde hem al als Celtic-manager, dus weet hij maar al te goed hoe hij de 24-jarige vleugelverdediger kan en wil gebruiken.

Inspiratie uit Bergamo

Initieel werd gedacht dat Castagne de naar Chelsea vertrokken Ben Chilwel zou vervangen als linksachter en dat Rodgers misschien net als Atalanta met een driemansverdediging zou spelen. Er is met de Portugese Ricardo Pereira en jonge James Justin wel wat concurrentie rechts achterin. Uiteindelijk begint Castagne het seizoen als vervanger van de geblesseerde Pereira, terwijl Justin als linksachter depanneert.

Uitslagen Leicester City FC
West Brom 0-3 Leicester
Leicester 4-2 Burnley

Rodgers blijft gewoon met vier verdedigers spelen, maar hij haalde wel mosterd bij Gian Piero Gasperini’s gebruik van vleugelverdedigers. De Italiaanse oefenmeester wil zijn flankverdedigers hoog zien combineren, maar ook zelf in het penaltygebied komen. Het openingsdoelpunt op de eerste speeldag is daar een schoolvoorbeeld van. Wanneer Praet de bal ontvangt en zijn actie naar een voorzet maakt, start Castagne een loopactie richting de kleine baklijn centraal voor doel. Dat is een perfect voorbeeld van een doelpunt dat op het trainingsveld van Atalanta is gemaakt.

Ook voor het eerste doelpunt van LCFC in zijn tweede basisplaats tegen Burnley maakt hij een openingsactie in het doelgebied. Wanneer Jamie Vardy de bal achteruit legt, behoudt Castagne het overzicht en speelt hij Harvey Barnes aan die rustig afwerkt. Na zijn eerste assist voegt hij er een halve aan toe. Aan de rand van de grote baklijn ziet hij Vardy alleen voor doel. Die vindt hij ook, maar zijn voorzet wordt onderweg door Burnley-verdediger Erik Pieters in doel verwerkt.

Concurrentie

De in Aarlen geboren verdediger heeft onmiddellijk een duidelijke impact voor Leicester City. Hij is niet enkel een loper die breedte biedt wanneer de bal op zijn flank is, maar is ook een bron van creativiteit en een extra man voor doel wanneer de bal vanop links wordt voorgetrokken. Hij zal wel moeten blijven bevestigen, want zijn positie is een dure binnen de selectie.

De geblesseerde Ricardo Pereira maakte de afgelopen seizoenen veel indruk en zal bij diens terugkeer zijn plek terug willen claimen. Ook de jonge James Justine liet op het einde van vorig seizoen goede dingen zien en wil zoveel mogelijk minuten maken. Het trio kan ook uit de voeten op links, waar bij Leicester City momenteel enkel jeugdspeler Luke Thomas als natuurlijke linksachter beschikbaar is. Na zijn vliegende start zien we Timothy Castagne wellicht dus nog geregeld in actie.