De Europese voetbalbond UEFA heeft aangekondigd dat er in Azerbeidzjan en Armenië geen officiële club- en interlandwedstrijden meer mogen plaatsvinden vanwege het aanhoudende gewapende conflict in de nabijgelegen regio Nagorno-Karabach. De Azerbeidzjaanse club FK Qarabağ moet op zoek naar een alternatieve uitvalsbasis om zijn thuiswedstrijden in de Europa League af te werken.

Het uitvoerend comité van de UEFA besloot dinsdag tot nader order alle officiële club- en interlandwedstrijden in Azerbeidzjan en Armenië te verbieden wegens vijandelijkheden tussen de strijdende partijen in de regio Nagorno-Karabach, een gebied gelegen tussen beide landen. De spanningen in de regio – waar de controle en onafhankelijkheid van de staat ter discussie staat – namen sinds 27 september opnieuw toe. Er kwamen inmiddels al meer dan honderd mensen om het leven.

Europa League

De Azerbeidzjaanse club Qarabağ wordt door de UEFA verplicht om zijn Europese thuiswedstrijden op een andere locatie af te werken. De kampioen van het land in de Kaukasus neemt deel aan de eerste ronde van de Europa League met Villarreal, Sivasspor en Maccabi Tel-Aviv als tegenstanders in Groep I.

Normaliter vormt de hoofdstad Baku de thuisbasis van Qarabağ. Het is nu aan de Azerbeidzjaanse voetbalbond, in samenwerking met Qarabağ, om een nieuwe uitvalsbasis te vinden om de thuiswedstrijden van de ploeg te kunnen laten plaatsvinden.

Een recente Nations League-thuiswedstrijd van Azerbeidzjan werd afgewerkt in Albanië, daar waar Armenië zijn thuiswedstrijd speelde in Polen. Qarabağ zelf werkte eerder al een Europese thuiswedstrijd af in Cyprus. Qarabağ speelt op 29 oktober in de Europa League een eerste thuiswedstrijd tegen het Spaanse Villarreal.

Advertentie