Op 3 september 1958 kwam een Schotse club op bezoek in Luik. Hearts of Midlothian werd met 5-1 naar de slachtbank geleid in de allereerste Europese partij van de Rouches. Donderdagavond speelt Standard zijn 250e duel in Europa, opnieuw tegen een ploeg uit Schotland. Tegen Rangers FC staan niet alleen drie belangrijke punten in een loodzware groep op het spel, maar ook de opvallend sterke Europese thuisreputatie van Standard. Op Sclessin zag men de voorbije 15 thuiswedstrijden geen enkele bezoekende ploeg zegevieren.

Als we de twee wedstrijden van Standard in de Jaarbeursstedenbeker meerekenen (de UEFA erkent dat toernooi, maar neemt de statistieken niet op in zijn geschiedenisboeken), komen de Luikenaars tegen Rangers voor de 250e keer in actie op het Europese toneel. Standard hoopt alvast op een beter resultaat dan in de vorige mijlpaalwedstrijden, want matchen 100 (Juventus), 150 (Bordeaux) en 200 (Hannover) gingen verloren.

Niet alle statistieken vallen tegen, integendeel. Standard verloor in eigen huis ten eerste nooit tegen een Schots team (5 wedstrijden, 4 zeges, 1 gelijkspel). Ten tweede doet Standard het de laatste jaren erg goed op Sclessin: ondanks de vele sterke tegenstanders zijn de Rouches nu al 15 wedstrijden ongeslagen.

Laatste 15 thuiswedstrijden
Standard 2-1 Zeljeznicar
Standard 3-1 Molde
Standard 1-1 Celta Vigo
Standard 2-2 Panathinaikos
Standard 1-1 Ajax
Standard 2-2 Ajax
Standard 2-1 Akhisarspor
Standard 2-1 Krasnodar
Standard 1-0 Sevilla
Standard 2-0 Vítoria Guimaraes
Standard 2-1 Eintracht Frankfurt
Standard 2-2 Arsenal
Standard 2-0 Bala Town
Standard 2-1 Vojvodina
Standard 3-1 MOL Fehérvár

Vanaf het seizoen 2015-2016 hoefden de supporters van Standard dus geen thuisnederlaag meer te verwerken in de Europese competities. De laatste verliespartij dateert van december 2014, toen Feyenoord de drie punten pakte in Luik, nota bene tegen een veredeld B-elftal van Standard in een overbodige wedstrijd.

Standard moet het tegen Rangers, dat het dit seizoen overigens fantastisch doet in eigen land en zondag nog in het stadion van grote rivaal Celtic ging winnen, doen zonder jeugdige uitblinkers Nicolas Raskin en Michel-Ange Balikwisha. Zij legden net als Moussa Sissako een positieve coronatest af. Aan Schotse zijde wordt ex-Genkie Ianis Hagi in de basis verwacht. De coach van Rangers Football Club is uiteraard Steven Gerrard, die zijn spannende partij met Liverpool op Sclessin nog niet vergeten is, zo bleek uit de persconferentie. Aftrap donderdag om 18.55.

“Het is een prachtig stadion, dicht bij het veld met hoge en steile tribunes. Het is leuk om terug te zijn. Spijtig genoeg zullen we wel de uitstekende sfeer niet kunnen meepikken. Ik heb een tiental jaar geleden in dit stadion gespeeld en wanneer het vol zit is er een heerlijke sfeer en is het een fantastische plek voor een voetbalwedstrijd.”

– Steven Gerrard

Advertentie