Josep Maria Bartomeu is niet langer voorzitter van FC Barcelona. Na de spoedvergadering van de Raad van Bestuur van dinsdagnamiddag hebben zowel de voormalige voorzitter van de Blaugrana als de rest van het bestuur besloten om af te treden vanwege de motie van wantrouwen.

In Barcelona lijken ze dan toch een goede stellingbouwer gevonden te hebben, want na lang treuzelen is Josep Maria Bartomeu eindelijk van zijn ivoren toren gekomen. Nadat hij zowat de halve wereld over zich had gekregen en sterspeler Lionel Messi zo goed als naar de uitgang had gedreven, dient de koppige voorzitter nu zijn ontslag in. Helemaal van harte is het niet, want gisteren klonk het nog dat hij niet zou opstappen. Meer zelfs, de leider van de azulgrana probeerde tot het laatste moment te voorkomen dat de Generalitat (de Catalaanse regering, nvdr.) een motie van wantrouwen zou organiseren.

Die motie van wantrouwen zou er hoe dan ook komen. De Raad van Bestuur wilde dat de stemming plaatsvond, omdat het een recht is dat de leden hebben. Toch zou zo’n referendum heel wat voeten in de aarde gehad hebben, want de RvB begreep niet “hoe de leden van FC Barcelona fysiek zouden kunnen gaan stemmen in het midden van de noodtoestand, met de avondklok en een stijgend aantal infecties, rekening houdend met het feit dat een groot aantal leden meer dan 60 jaar oud is en dus tot de meest kwetsbare bevolkingsgroep hoort.”

“Onze kiezers hebben een gemiddelde leeftijd van 58 jaar, met meer dan 40.000 leden boven de 60 jaar. Onze grootste zorg is om elke actie te vermijden die deze groepen een zeer hoog infectierisico geeft, gezien hun kwetsbaarheid,” leest de brief die Bartomeu gisteren stuurde naar Pere Aragonés, voorzitter van de Generalitat. Na een nachtje slapen heeft Bartomeu’s geest dus kunnen rijpen en komt die motie van wantrouwen er niet, maar stappen hij en de rest van zijn bestuur op.

Bartomeu kreeg in 2003 een functie binnen het bestuur van Joan Laporta bij FC Barcelona, waarbij hij als directeur verantwoordelijk was voor de basketbalafdeling. In 2005 stapte hij samen met onder anderen Sandro Rosell op uit onvrede over het beleid van Laporta.

Vijf jaar later, in 2010, keerde Bartomeu terug bij FC Barcelona, als vicevoorzitter en verantwoordelijke voor sportzaken onder Sandro Rosell. Na het aftreden van Rosell vanwege dubieuze betalingen bij de transfer van Neymar, volgde Bartomeu hem in januari 2014 op als voorzitter.

In juli 2015 werd hij voor zes jaar herkozen, maar na in totaal bijna zeven jaar op de troon komt er een vervroegd einde aan zijn heerschap. Onder meer de desastreuze transferpolitiek, talloze trainersontslagen en deze zomer nog de soap rond Messi doen Bartomeu nu de das om. Wat de paleisrevolutie voor de Nederlandse coach Ronald Koeman betekent, is vooralsnog onduidelijk. De namen van Laporta als voorzitter en Xavi als coach klinken al maanden in en rond Camp Nou. Wordt ongetwijfeld vervolgd.