De Europese Voetbalfederatie heeft een communicatiemedewerker van de Azerbeidzjaanse club FK Qarabag levenslang geschorst. Nurlan Ibrahimov verspreidde haatberichten tegen Armeniërs via het Twitteraccount van de club.

De Azerbeidzjaan was sinds begin november voorlopig geschorst omdat hij in een tweet opriep tot “het doden van alle Armeniërs, jong en oud, zonder onderscheid”. Hij rechtvaardigde ook het feit dat Turkije een Armeense genocide pleegde in 1915 en 1916. Hij deed dat terwijl Azerbeidzjan en Armenië een grimmig conflict om de regio Nagorno-Karabach uitvochten. Bij verschillende vechtpartijen in het gebied vielen honderden doden.

De tweet breekt de man zuur op en zorgt ervoor dat hij voor de rest van zijn leven geen voetbalgerelateerde activiteiten meer mag uitvoeren. Naast de schorsing kreeg zijn club FK Qarabag een boete van 100.000 euro opgelegd, UEFA zal vragen aan de FIFA om de sanctie ook over te nemen.

Op de vraag van de Armeense voetbalbond om de club uit te sluiten van de Europa League, is de UEFA niet ingegaan. Vanavond neemt FK Qarabag het in de Europa League op tegen het Turkse Sivasspor. FK Qarabag staat met nul punten laatste in een groep met ook nog het Spaanse Villareal en het Israëlische Maccabi Tel Aviv.

Advertentie