Drie nederlagen, slechts één treffer en zeven punten achterstand op Benfica en Rangers: de situatie van Standard in Groep D van de Europa League lijkt uitzichtloos. Toch zijn de scenario’s waarin Standard alsnog doorstoot met de drie voorbije speelronden in het achterhoofd niet helemaal onrealistisch. Hopen mag en moet.

Wat voorafging

Standard opende het toernooi thuis tegen Rangers. De eerste helft was evenwichtig, maar Tavernier verzilverde een ongelukkige strafschop en Standard raakte het doelhout tot twee keer toe. De tweede speelhelft had weinig met voetbal te maken, door een hevige stortbui raakte het veld quasi onbespeelbaar en waren combinaties over de grond simpelweg onmogelijk. De late 0-2 van Roofe ging de wereld rond, maar was zowat de enige manier om in die waterpolo-omstandigheden tot een doelpunt te komen.

In Benfica koos Standard uiteraard voor de organisatie, wat een brilscore bij de rust opleverde. Na de koffie zorgden (opnieuw) twee strafschoppen voor een veilige Portugese voorsprong, waarna Pizzi nog scoorde via een afgeweken afstandsschot en Standard zich op het einde nog een penalty ontnomen zag. De Portugese topclub won uiteraard verdiend na een dominante prestatie, maar verliezen bij de gedoodverfde leider van de poule is op zich geen schande voor Standard.

In de uitwedstrijd tegen Poznan zat niet alles maar wel veel tegen. De 2-0 volgde ondanks enkele mogelijkheden voor de Luikenaars snel op de openingstreffer, en in de tweede helft werd de hoop die volgde op de aansluitingstreffer al na drie minuten de kop ingedrukt. Een aangeslagen Standard kon daarna geen vuist meer maken en verloor met 3-1.

 1. Benfica – 7
 2. Rangers – 7
 3. Lech Poznan – 3
 4. Standard – 0

Speeldag 4

 • Standard – Lech Poznan
 • Rangers – Benfica

Lech Poznan is geen stereotiepe Poolse beenhouwersploeg. Het team valt enorm gretig aan en laat daarbij erg veel ruimte in het defensieve compartiment. Dat leidt vaak tot open wedstrijden, wat we ook zagen in de eerste helft van de heenwedstrijd. Kwalitatief is Standard niet minder goed dan Poznan, dus op papier moet de thuiswedstrijd een haalbare kaart zijn. Zonder supporters en met de druk van de 0 op 9 zullen de troepen van Montanier mentaal natuurlijk wel sterk moeten zijn.

Benfica beleefde thuis tegen Rangers een frustrerende partij en trekt met revanchegevoelens naar Schotland. Na één minuut kwam de ploeg van Jorge Jesus al op voorsprong, maar een snelle rode kaart voor Otamendi en twee doelpunten van de bezoekers vlak na elkaar deden de situatie er veel minder rooskleurig uitzien. In minuut 51 werd het zelfs 1-3, maar tien Portugezen knokten zich nog tot 3-3.

Deze speeldag is uiteraard immens belangrijk. Standard moet natuurlijk winnen, en daarnaast lijkt een zege van Benfica in Glasgow ook broodnodig. Daarmee zou Benfica namelijk een grote stap richting groepswinst zetten, en kan de twijfel toeslaan bij de mannen van Steven Gerrard.

Speeldag 5

 • Rangers – Standard
 • Benfica – Lech Poznan

Als speeldag 4 het ideale scenario kent, is Benfica al geplaatst. Honderd procent zeker van groepswinst is het dan echter niet, waardoor het absoluut wil winnen van Poznan. Rangers weet ondertussen dat Standard bij een zege op één punt kan komen, terwijl Standard met een alles-of-niets-mentaliteit kan aantreden. Het droomscenario: Standard wint in Schotland, Benfica verslaat Poznan en is groepswinnaar.

Speeldag 6

 • Standard – Benfica
 • Lech Poznan – Rangers

Benfica zou al groepswinnaar zijn en een aantal belangrijke spelers laten rusten in Luik. De spelers van Standard weten dat ze in eigen huis kunnen stunten tegen betere ploegen, in het recente verleden wonnen ze onder meer van Sevilla, Frankfurt en Krasnodar en speelden ze knap gelijk tegen Ajax en Arsenal. Rangers neemt het ondertussen met knikkende knieën op tegen een vrijuit spelend Poznan, dat in eigen huis nog erg gemotiveerd is om een tweede zege van de groepsfase te pakken. Standard kan winnen van Benfica, Rangers kan verliezen of een gelijkspel behalen in Polen. Zo zouden de Rouches alsnog op een tweede plaats eindigen.

 1. Benfica – 13
 2. Standard – 9
 3. Rangers – 7/8
 4. Lech Poznan – 6/4

Roofe beslissend?

Er zijn ook scenario’s mogelijk waarin Standard en Rangers met een identiek puntenaantal eindigen. Als Standard bijvoorbeeld gelijkspeelt tegen Benfica op de laatste speeldag en Poznan Rangers verslaat, hebben de tweede en de derde 7 punten. Dan hangt alles in het Europa League-format af van ‘onderling resultaat’. Standard moet dan minstens met 0-2 winnen in Schotland (en in dat geval ook een beter algemeen doelpuntensaldo hebben) en liefst met 1-3, 0-3 of meer. Op die manier kan de ‘zondagsgoal’ van Roofe dus nog van onschatbare waarde blijken.

Advertentie