De voormalige Franse trainer Gérard Houllier (73) is overleden. Houllier bezorgde Paris Saint-Germain de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis, won met Liverpool de UEFA Cup in 2001 en werd tweemaal landskampioen met Olympique Lyon.

Zijn spelerscarrière was niet bepaald noemenswaardig, zijn trainerscarrière des te meer. Houllier begon in 1973 te coachen bij Le Touquet, de club waar hij sinds 1971 ook speelde. Via US Nœux-les-Mines belandde hij in 1982 bij RC Lens, waarmee hij meteen vierde werd. In de UEFA Cup 1983/84 schakelde hij in de eerste twee rondes AA Gent en Antwerp uit, maar sneuvelde hij in de achtste finale tegen de latere winnaar RSC Anderlecht de wedstrijd waarin Jacky Munaron een tegendoelpunt slikte door een steen die vanuit het Anderlecht-vak werd gegooid.

In 1985 ging hij aan de slag bij Paris Saint-Germain. Hij zorgde er meteen voor een delirium door de club de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis te schenken en dat exact 50 jaar na de enige landstitel van Racing Club de Paris. Enkele bekende spelers uit dat kampioenenseizoen waren Dominique Rocheteau, Luis Fernández, Pierre Vermeulen en Safet Sušić. Houllier kon deze prestatie echter niet doortrekken naar Europa: in Europacup I sneuvelden de Parijzenaars in de eerste ronde al tegen het Tsjechoslowaakse TJ Vítkovice. In het post-kampioenenseizoen eindigde hij zevende.

Van 1988 tot 1992 was hij assistent-bondscoach bij Frankrijk onder Michel Platini. Frankrijk plaatste zich in die periode niet voor het WK 1990 en sneuvelde op het EK 1992 al in de groepsfase. Houllier nam vervolgens een jaar over van Platini, maar werd in 1993 nadat Frankrijk zich onder zijn leiding ook niet kon plaatsen voor het WK 1994 opgevolgd door Aimé Jacquet, die in 1998 de wereldtitel zou veroveren met Frankrijk. Houllier bleef intussen werkzaam bij de Franse bond als jeugdtrainer bij Frankrijk.

In 1998 ging Houllier opnieuw aan de slag als clubcoach, ditmaal bij Liverpool FC. Houllier begon met een teleurstellende zevende plaats, maar eindigde vervolgens achtereenvolgens vierde, derde en tweede. In het seizoen van die derde plaats won hij met Liverpool ook de UEFA Cup na een uiterst spannende finale tegen Deportivo Alavés (5-4 na verlengingen). Ook de tweede plaats in het seizoen 2001/02 was best opmerkelijk, want het was het beste competitieresultaat sinds 1991. Houllier werd uiteindelijk in 2004 ontslagen, mede vanwege zijn nogal defensieve aanpak. Hij won in zes seizoenen evenveel prijzen: naast de UEFA Cup en datzelfde jaar ook de UEFA Supercup veroverde hij in het superjaar 2001 ook de FA Cup, League Cup en Charity Shield. In 2003 won hij een tweede maal de League Cup.

Ook bij Olympique Lyon schreef hij mee aan een stukje geschiedenis. Hij is een van de vier trainers die Lyon coachten tijdens de reeks van zeven landstitels tussen 2002 en 2008. Houllier nam de landstitels van 2006 en 2007 voor zijn rekening. Zijn laatste club was Aston Villa, waar hij op het einde van het seizoen 2010/11 moest opstappen vanwege gezondheidsproblemen.

Advertentie