De competitie in 1B is halverwege. Na veertien speelrondes lijkt Union hard op weg naar de titel en moet Lierse Kempenzonen nog vol aan de bak om degradatie naar Eerste Nationale te ontlopen. Club NXT staat dan wel helemaal onderaan, maar dient – letterlijk en figuurlijk – slechts als opvulling.

Union Saint-Gilloise is schier onaantastbaar in 1B. De club heeft de meeste punten, de meeste overwinningen, de meeste doelpunten gescoord en de minste tegen gekregen. Tien van de veertien matchen werden gewonnen en twee keer werd het gelijkspel. Goed voor een totaal van 32 punten, maar liefst zeven meer dan runner up Seraing en acht meer dan nummer drie Westerlo. Promovendus Deinze doet het meer dan behoorlijk met een solide vierde plaats.

De grootste overwinning van de eerste seizoenhelft komt ook op het conto van Union. Op de achtste speeldag klopte het Club NXT met maar liefst 6-0. Met Club NXT is dan meteen de zwakste broeder uit het gezelschap genoemd. De jonge Brugse honden staan op de laatste plaats met een schamel aantal van zeven punten. Van de veertien gespeelde matchen werden er negen verloren. Vier keer werd het remise en slechts één keer wist de ploeg te winnen. Na tien vergeefse pogingen werd op speeldag elf Lierse Kempenzonen met 2-0 verslagen.

De stand halverwege

1. Union14-32
2. Seraing14-25
3. Westerlo14-24
4. Deinze14-22
5. RWDM14-19
6. Lommel14-18
7. Lierse K.14-10
8. Club NXT14-7

Laat dat nu het volgende “sufferdje” in de reeks zijn. De Lierse Kempenzonen zullen alle zeilen bij moeten zetten om het vege lijf te redden. Slechts drie punten is het gat met de rode lantaarn, terwijl naar boven gezien de Kempenaren een kloof van maar liefst acht punten moeten overbruggen met nummer zes Lommel SK en negen met RWDM. De prestaties van Lommel zullen met argusogen worden gevolgd vanuit Manchester. Men mag aannemen dat de heren van City een toch iets hogere notering hadden verwacht van het voormalige United.

Topscorers:Assists:
Georges Mikautadze (Seraing): 16, Dante Vanzeir (Union): 12, Lennart Mertens (Deinze): 9, Manfred Ugalde (Lommel): 7Christian Brüls (Westerlo): 6, Ablie Jallow en Antoine Bernier (Seraing), Teddy Teuma (Union), Youssef Challouk (Deinze) allen 5

Aangezien Club NXT vrijgesteld is van degradatie (ook voor promotie, maar dat is niet relevant) moet Lierse vrezen dat het verblijf in 1B maar van korte duur gaat zijn. Met dien verstande dat dit uiteraard alleen geldt als de competitieformat volgend jaar nog dezelfde is. Daarover zijn volop gesprekken gaande.

Advertentie