De loting voor de knock-out-fase van de Europa League leverde heel wat interessante affiches op. De twee gekwalificeerde Belgische ploegen, Club Brugge en Antwerp, kregen stevige tegenstanders voorgeschoteld. Antwerp zal het opnemen tegen Rangers, dat in de groepsfase al Standard wist uit te schakelen. Club Brugge treft Dynamo Kiev, een ploeg die zeker niet nieuw is voor hen.

Antwerp speelde een sterke groepsfase, maar door het verlies in Tottenham waren ze geen reekshoofd. Dat betekende dat ze wel een zware loting konden verwachten. Het was Rangers dat uiteindelijk uit de trommel kwam, de club van manager Steven Gerrard is aan een uitstekend seizoen bezig. In eigen land staan de Schotten comfortabel aan de leiding. Ook in de groepsfase eindigden ze op de eerste plaats, voor Benfica en Standard. Thuis versloegen ze de Rouches met 3-2. In Luik werd het 0-2, ondermeer dankzij een geweldig doelpunt van ex-Anderlecht speler Kemar Roofe. Hoopvol voor Antwerp is dat Standard zeker niet onderlag tegen de Schotten en eigenlijk zelfs meer verdienden in de onderlinge duels.

Charles de Ketelaere en Club Brugge misten op een haar na de kwalificatie voor de volgende ronde van de Champions League. De dubbele overwinning tegen Zenit volstond wel voor de derde plaats en het daaraan gekoppelde Europa League-ticket. Club was wel reekshoofd, en kon zich dus aan een meer gunstige loting verwachten. Met Dynamo Kiev krijgen ze toch een op papier evenwaardige tegenstander, en eentje die ook uit de Champions League komt. In groep G eindigde Kiev op de derde plaats, na Juventus en Barcelona, voor het Hongaarse Ferencvaros. In de eigen Oekraïnse competitie staan ze aan de leiding, voor Shakhtar Donetsk. Dynamo Kiev is geen nobele onbekende voor Club Brugge. In augustus 2019 schakelde blauw-zwart Kiev uit in de voorlaatste kwalificatieronde richting de groepsfase van de Champions League. Thuis werd er toen gewonnen met 1-0. In Oekraïne was het even bibberen, maar kon Club toch doorstoten na een spectaculair 3-3-gelijkspel.

Beide Belgische clubs staan voor een moeilijke opdracht, toch is het belangrijk dat er goede resultaten worden neergezet. Niet alleen voor Club Brugge en Antwerp zelf, maar voor het Belgische voetbal in het algemeen. België mag niet uit de top-9 van de coëfficiëntenranking vallen. In die ranking worden we op de hielen gezeten door Schotland en Oekraïne. Deze rechtstreekse duels kunnen daarom wel eens heel belangrijk zijn voor de toekomst van het Belgische voetbal.

Hieronder de volledige loting:

Advertentie