Of ze in Luik naar De Slimste Mens ter Wereld kijken is niet bekend, maar ‘het is gebeurd’: Philippe Montanier en zijn T2 staan niet meer aan het roer van Standard, dat onder hun leiding een zinkend schip is geworden. De discrepantie tussen de speelstijl van de Fransman en het potentieel van de selectie werd al weken door de waarnemers beschouwd als enorm groot. Standard is nog niet uitgeteld voor Play-off 1 (en 2), maar staat anderzijds ook niet erg ver van de kelder van het klassement. Het is momenteel nog niet duidelijk wie het omgegooide roer zal overnemen.

De algemeen directeur van Standard, Alexandre Grosjean, bevestigde het ontslag van het Franse duo voor de camera van Eleven Sports. Samen met sportief directeur Benjamin Nicaise – de man van de assist voor Bolat – koos Grosjean in aanloop naar dit seizoen voor Montanier als coach. Ze wilden graag een Franstalige coach, voor Michel Preud’homme was dat geen issue. Preud’homme wou zelf voor een trainer gaan die staat voor verzorgd aanvallend voetbal en dacht daarbij aan de Deen Brian Priske. ‘MPH’ praatte met verschillende kandidaten en uit de gesprekken met Montanier bleek dat die laatste voor tactische continuïteit kon en wou zorgen. Dat hij daarnaast bekendstaat als ‘goed met jonge spelers’ hielp ook in zijn dossier, vermits Standard meer en meer wil inzetten op zijn jeugdopleiding.

Het tactische aspect was belangrijk bij de keuze voor een nieuwe oefenmeester, aangezien Preud’homme samen met de hervormers van de academie een vast systeem, corresponderend met de waarden van de club, heeft uitgedokterd voor de jeudploegen en dat moet uiteraard ook vertaald worden naar de speelstijl van de A-ploeg. Montanier gooide die beloftes echter al snel overboord, koos voor een defensief systeem met vaak vijf verdedigers en wedstrijd na wedstrijd verdween elke vorm van een verzorgde opbouw en hoge pressing uit het voetbal van de Rouches. Met de coronagevallen en de blessures van de geweldig aan het seizoen begonnen Vanheusden, spits nummer één Muleka, vice-kapitein Bastien en nog een aantal andere jongens erbij zonk het schip helemaal.

Het is nog niet duidelijk wie na de winterstop op de bank zit bij Standard. Met het oog op tactische continuïteit lijkt Mbaye Leye een optie, al dan niet met Preud’homme in een rol als manager of adviseur. Op de clubwebsite wordt alvast in de richting van een formule met Preud’homme gewezen: “Onze club zal nu direct op zoek gaan naar de beste formule voor de rest van het seizoen om een situatie terug te vinden die beter aansluit bij onze sportieve ambities.” Marc Wilmots is vrij en een Standardicoon, maar zijn kwaliteiten als hoofdcoach van een club zijn moeilijk in te schatten. Zoals steeds krijgen we, ook tijdens de winterstop, boeiende weken op Sclessin. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Advertentie