Stilstaan is achteruit gaan, zo moet men in Brugge hebben gedacht. Want hoewel Club Brugge “gewoon” weer lijstaanvoerder is in de Jupiler Pro League en na een prima Champions League-parcours in een loodzware groep vrij eenvoudig wist te overwinteren in Europa, lijkt de honger naar meer succes nog niet gestild in het Jan Breydelstadion. Ze zochten nog een goalgetter voor in de punt van de aanval en die vonden ze enkele dagen terug in de Bundesliga. Zijn naam: Bas Dost. Doelpuntenmachine van beroep.

Een centrumspits met een neusje voor de goal. Die zocht Club al langer. David Okereke en Michael Krmencik konden niet echt overtuigen en daarom haalt Brugge met de Nederlander Dost nu wel een zekerheidje binnen. Akkoord, er is van alles te zeggen over de voetballer Bas Dost. Hij is geen stylist zoals Noa Lang en ook niet zo een branieschopper als Ruud Vormer. Eén ding is Bas Dost wel: een doelpuntenmaker pur sang. Want overal waar Dost komt, maakt hij goals.

seizoenenteamsmatchengoals
2007-2008FC Emmen236
2008-2010Heracles Almelo6318
2010-2012SC Heerenveen6645
2012-2016Vfl Wolfsburg8536
2016-2019Sporting CP8476
2019-2020Eintracht Frankfurt3612
in 357 matchen maakte Bas Dost 193 doelpunten: een gemiddelde van (iets meer dan) één doelpunt op twee wedstrijden

Begonnen bij het kleine Emmen, toen nog in de Nederlandse tweede klasse, ging de carrière van de inmiddels 31-jarige Bas Dost stapje voor stapje omhoog. Bij SC Heerenveen begon hij zich te ontpoppen als een echte doelpuntenmaker. Hij werd er topscorer van de Eredivisie. Nu is dat in Nederland nou ook weer niet zo heel erg moeilijk, want hoe goed onze bovenburen ook kunnen voetballen, verdedigend is het meestal niet veel soeps. Maar ook buiten de landsgrenzen scoorde Dost er lustig op los. Bij Wolfsburg vormde hij een dodelijk duo met Kevin De Bruyne. Onder aanvoering van de tandem Dost-De Bruyne won Wolfsburg in 2015 voor het eerst in de clubhistorie de DFB-Pokal.

In 2016 had Sporting Clube de Portugal tien miljoen euro over voor de diensten van Dost. Dat legde de Portugezen geen windeieren want de goalgetter uit Deventer beleefde in dienst van Os Leões de succesvolste periode uit zijn carrière. Hij liep er bijna één op één: 76 doelpunten in 84 matchen. Aan zijn gelukkige periode in Lissabon kwam abrupt een einde toen Dost in voorbereiding op de bekerfinale in 2018 met zijn ploeg op het trainingscomplex werd aangevallen door hooligans van zijn eigen club. Verschillende spelers en de trainer kregen klappen. Dost werd geslagen met een riem en moest zich in het ziekenhuis laten behandelen aan zijn verwondingen aan het hoofd. In navolging van zijn teamgenoten Rui Patricio, William Carvalho, Gelson Martins en Bruno Fernandes, diende Dost zijn ontslag in, maar zijn verzoek werd van de hand gewezen door president Bruno de Carvalho.

Uiteindelijk keerde Dost in augustus 2019 Sporting alsnog de rug toe, voor een terugkeer naar de Bundesliga. Hij tekende bij Eintracht Frankfurt. Hier speelde hij 36 wedstrijden, waarin hij 12 keer het net van de tegenstander liet bollen. Zijn laatste treffer voor Frankfurt maakte hij op 11 december in de uitwedstrijd tegen zijn oude ploeg Wolfsburg.

Advertentie