De kogel is door de kerk. Na de positieve verkennende gesprekken van gisteren werd de overeenkomst tussen Mbaye Leye en Standard deze ochtend helemaal beklonken. De Senegalees tekent een contract tot het einde van het seizoen, waarna een evaluatie kan worden gemaakt en de voormalige spits eventueel een langdurig contract kan tekenen. T3 Eric Deflandre blijft op post, net als de keeperstrainer en fysiektrainers. Patrick Asselman, de video-analist van Standard die over een trainersdiploma beschikt, zal zijn functie voortaan combineren met een positie als assistent van Mbaye Leye.

Aangezien Leye afgelopen seizoen assistent-trainer was onder Michel Preud’homme, kan hij de uitgetekende koers verderzetten met een spelersgroep die hij grotendeels kent. Leye (38) vertrok na het trainerspensioen van Preud’homme omdat hij toen hoopte op het vrijgekomen zitje op de Luikse bank en niet tevreden was met een rol als hoofdcoach van de beloften van Standard. Ondertussen bewees hij een uitstekende analist te zijn, ook wanneer het de crisis bij Standard betrof. Dat hij in juni niet met slaande deuren vertrok, bewijzen deze toenadering en het feit dat hij tijdens de voorbereiding wel eens aan de zijde van Preud’homme te vinden was naast de trainingsvelden van Standard.

Standard hervat de trainingen op 4 januari. Leye zal eraan beginnen met een thuiswedstrijd tegen Waasland-Beveren en vervolgens een uitwedstrijd bij Cercle Brugge. Dat zijn meteen belangrijke wedstrijden om de negatieve spiraal te breken, en bij een eventuele zes op zes hoeft Standard allicht ook niet meer achterom te kijken en kan men op Sclessin volledig focussen op wat nog steeds het doel is, de top vier. Daarnaast wil Standard zoals elk jaar de beker aan zijn palmares toevoegen, dat avontuur begint op bezoek bij buur Seraing.

Advertentie